In een persmededeling laakt de ‘Algemene Pharmaceutische Bond’ (APB) de beslissing van de regering om de vrije verkoop van medische mondmaskers toe te laten in supermarkten. Volgens de apothekers lag er een plan op tafel om de distributie via hen te laten verlopen maar is de regering gezwicht voor de chantage van handelsfederatie Comeos.

De APB werd naar eigen zeggen op 23 april gecontacteerd door de regering om in te staan voor de verdeling van 35 miljoen chirurgische mondmaskers. Die stock zou de regering overkopen van de groothandel. “We hebben in overleg, samen met de groothandelaars-verdelers, de vertegenwoordiging van patiënten én de overheid, een plan uitgewerkt om snel, gericht en met begeleiding gecertificeerde chirurgische mondmaskers te verdelen via de apotheek. En dit mét registratie, controle en monitoring via het GFD, als kers op de taart”, luidt het.

Twee dagen later stellen de apothekers echter vast dat aan hen voorbij wordt gegaan. De supermarkten mogen de mondmaskers gaan verkopen. Volgens de APB kwam die bocht er omdat handelsfederatie Comeos ermee dreigde om de miljoenen mondmaskers naar het buitenland te versassen. “De regering is gezwicht voor die chantage, zodat we ons nu mogen verwachten aan hamsteren en massale verspilling van schaarse middelen. Chirurgische maskers worden vanaf morgen wellicht het nieuwe toiletpapier?”, aldus de APB. Minister Philippe De Backer (Open Vld) ontkent dat evenwel.

Apotheker: “Ik heb het zowat gehad met De Block en Wilmès”

De apothekers vrezen vooral dat een verkeerd gebruik van de maskers een negatieve invloed zal hebben op de coronapandemie en dat het meest fragiele deel van de bevolking zal worden vergeten. Tegenover ATV reageert de Antwerpse apotheker Dirk Boeckx. “Men vergeet dat er heel veel mensen zijn die extra uitleg nodig hebben, zeker de meest kwetsbaren”, zegt hij. Hij schreef een open brief aan premier Sophie Wilmès (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Ik heb het zowat gehad. Wij hebben de afgelopen acht weken enorm hard gewerkt. Wij staan ook in de vuurlinie.” Een antwoord kreeg de apotheker nog niet.