Amnesty International heeft een rapport uitgebracht over Turkije. De Turkse overheid zou te hard optreden tegen de media. Dit rapport werd uitgebracht naar aanleiding van de aankomende Internationale Dag van de Persvrijheid.

Turkije vervolgt journalisten volgens Amnesty International

In het rapport staat geschreven dat de Turkse regering de persvrijheid verder probeert te beperken tijdens de huidige gezondheidscrisis. Meerdere journalisten worden het doelwit van de regering, zogezegd om desinformatie te bestrijden. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt echter dat dat niet het geval is.

“Het hardhandig optreden van Turkije tegen echte of vermeende meningsverschillen ging door in 2019. Dat optreden begon nadat Turkije de noodsituatie had uitgeroepen. Die noodsituatie van twee jaar, is eigenlijk al geëindigd in juli 2018. Duizenden mensen worden langdurig vastgehouden en bestraft in afwachting van een rechtszaak. Vaak gebeurt dit zonder geloofwaardig bewijs dat ze internationaal erkende misdaden zouden hebben begaan,” aldus Amnesty International.

Vrijheid van meningsuiting in gevaar

De organisatie meent ook dat de vrijheid van meningsuiting enorm onder druk staat, net als de vrijheid van vergadering. Daarbij voegt de mensenrechtenorganisatie nog het volgende toe: “Mensen die kritiek uiten op de overheid; vooral journalisten, politieke activisten en mensenrechtenverdedigers, zijn gearresteerd of worden geconfronteerd met verzonnen strafbare feiten. Er zijn zelfs betrouwbare bronnen die beweren dat er gemarteld wordt en mensen soms plots verdwijnen.”

Volgens Amnesty International gebruikt Turkije de coronacrisis als excuus. Turkse journalisten worden aangepakt op grond van “vage antiterreurwetten en andere wetten die de vrijheid van meningsuiting beperken.” Twee kritische journalisten werden bijvoorbeeld afgelopen maart gearresteerd omdat ze zogezegd de Turkse wetten hadden overtreden. Ze hadden de naam vrijgegeven van een Turkse agent die omgekomen is in Libië, en dat zou niet mogen volgens de veiligheidswetten. De naam werd echter publiek bekendgemaakt in het parlement. Nu kunnen ze een celstraf krijgen tot 19 jaar.

Verslaggevers Zonder Grenzen brengt index uit

De vrijheid van meningsuiting is niet alleen in gevaar voor journalisten. In april maakte Turkije ook de controle op sociale media strenger. Bedrijven zoals Facebook moeten een officiële vertegenwoordiger voor Turkije aanduiden. Doen ze dat niet, en respecteren ze de Turkse restricties niet, kan Turkije de sociale media tot wel 95% minder toegankelijk maken en de bedrijven beboeten tot wel 136.400 euro. Turkije staat slechts op plaats 154 van de 180 in de lijst van Verslaggevers Zonder Grenzen. Die lijst rangschikt alle landen op basis van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. België komt daar op de 12de plaats te staan. Nederland staat op plaats 5. De eerste plaats is voor Noorwegen en de Verenigde Staten staan slechts op plaats 45. Rusland komt bijvoorbeeld op plaats 149 te staan, wat dus nog steeds hoger is dan Turkije. De volledige lijst vindt u hier.