Een vloot Amerikaanse oorlogsschepen is de Barentszzee binnengevaren. Die zee ligt ten noorden van Scandinavië, waardoor de vloot zeer dicht bij Rusland kwam. De schepen waren daar aanwezig voor een maritieme veiligheidsoperatie. De Russische marine laat weten dat ze de schepen nauwkeurig in het oog houden. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse marine daar aanwezig is sinds de jaren 80. Dat melden The Moscow Times en The Business Insider.

NAVO-vloot in Barentszzee

Het Russische ministerie van Defensie reageerde alvast op de Amerikaanse aanwezigheid. In een persbericht zei het ministerie het volgende: ”De noordelijke vloot is begonnen met het volgen van de acties van de NAVO-vloot. Het gaat om zeker drie Amerikaanse schepen. Er vaart ook een Brits schip in de vloot.”

De vloot voer de Barentszzee binnen na een oefening in de Noorse zee. De verenigde Staten wil samen met hun bondgenoten een veiligheidsoperatie uitvoeren in die zee. De Amerikaanse marine noemt het een poging “om de vrijheid van navigatie te doen gelden en een grenzeloze integratie tussen bondgenoten te demonstreren.

Noorwegen en Rusland steeds actiever in dit gebied

In een officiële statement zei viceadmiraal Lisa Franchetti, de commandant van de 6de vloot van Amerika, het volgende: “In deze uitdagende tijden is het belangrijker dan ooit dat we ons ritme aanhouden en operaties doorgaan zoals gewoonlijk. De operaties in Europa mogen niet stopgezet worden. Daarnaast moeten we voorzichtige maatregelen nemen om de gezondheid van onze troepen te beschermen. We blijven ons inzetten voor het bevorderen van de regionale vrijheid en stabiliteit, terwijl we vertrouwen opbouwen en onze troepen paraat maken in de Arctische zone.”

In de statement staat ook te lezen dat Rusland al gewaarschuwd was dat de vloot daar zou varen. Dat was om misverstanden te voorkomen, risico’s te verminderen en onbedoelde escalaties tegen te gaan. De Barentszzee is de laatste jaren zeer actief. Zowel NAVO-lid Noorwegen als Rusland zijn steeds actiever in de Barentszzee, zeker na de annexatie van de Krim in 2014. Volgens The Barent Observer was de Noorse marine wel afwezig tijdens de operatie, uit angst dat Rusland zich te bedreigd zou kunnen voelen.