Zweden is een buitenbeentje in de aanpak van het coronavirus. Het is het enige Westerse land dat nauwelijks lockdown-maatregelen heeft genomen. De winkels, restaurants en meeste scholen blijven gewoon open. Het land heeft wel alle bijeenkomsten van meer dan 50 personen verboden en beschermende maatregelen ingevoerd voor alle riscogroepen, in het bijzonder de ouderen.

Vandaag meldt Anders Tegnell, de architect van de Zweedse uitzondering, dat de curve in coronabesmettingen in de hoofdstad Stockholm aan het afvlakken is. De nieuwe dagelijkse besmettingen hebben een vast niveau bereikt. Ook de opnames op intensieve zorgen blijven stabiel.

Verhoudingsgewijs drie keer minder doden dan België

In de rest van het land neemt het aantal besmettingen wel toe. Zweden heeft een lage bevolkingsdichtheid, zodat bepaalde regio’s langer gespaard bleven. Tegnell zegt dat een deel van de zorgcapaciteit van Stockholm inzake covid-19 later kan overgeheveld worden naar andere delen van het land.

Het Zweedse beleid, dat is gericht op het verkrijgen van groepsimmuniteit en het vrijwaren van de economie, kreeg veel kritiek. Sommigen vergeleken de aanpak met een spelletje Russische roulette. De regering bleef echter achter het plan van Tegnell staan.

Zweden heeft op dit ogenblik 687 doden te betreuren ten gevolge van het coronavirus, waarvan het grootste deel in Stockholm. In verhouding tot de bevolking is dat drie keer minder dan in België.