Het OLV-ziekenhuis in Aalst heeft 50.000 onbruikbare FFP2-mondmaskers ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen en meldt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Die reageert verbolgen.

Regan Watts, een professor productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen, onderwierp de bewuste maskers aan een controle. “Ik zou op dit masker niet vertrouwen. Het is slechte bescherming. Ze kunnen niet gebruikt worden om virussen tegen te houden”, zei hij op Terzake. Ook spoedarts Ignace Demeyer trekt de kwaliteit van de Chinese maskers in vraag.

Aalsters burgemeester en Kamerlid Christoph D’Haese (N-VA) reageert verbolgen op het nieuws. In een bericht op Facebook haalt hij uit naar de verantwoordelijke ministers. “Van Open Vld-minister Philippe De Backer kregen we te horen: ‘Wat toegekomen is, is grotendeels betrouwbaar’. Eerder zei Maggie De Block dat er met erkende leveranciers werd gewerkt”, aldus D’Haese. “Het woord ‘grotendeels’ heeft hier een bijzonder wrange smaak, want in de praktijk stellen onze spoedartsen en verpleegkundigen iets totaal anders vast. Zeer straf, compleet respectloos en – ik wik mijn woorden – eigenlijk misdadig.”

D’Haese: “Dit laten we niet zomaar passeren”

De 50.000 maskers die het OLV-ziekenhuis ontving, waren bedoeld voor het verzorgend personeel, onder meer van de afdeling intensieve zorgen. “Het zijn deze mensen die hun eigen gezondheid op het spel zetten om anderen te verzorgen”, schrijft de burgemeester nog. “Vanwege de overheid en de bevoegde ministers zouden ze op z’n minst op respect en bescherming moeten kunnen rekenen. Maar blijkbaar zijn zelfs degelijke voorafgaande kwaliteitscontroles te veel gevraagd. Dit pik ik niet. Dit laten we niet zomaar passeren. Wordt vervolgd.”

De malaise met mondmaskers is niets nieuw. De overheid kampt al weken met problemen om degelijke maskers te bevoorraden. Verschillende bestellingen werden al geannuleerd, wat tot getouwtrek tussen overheid en leveranciers leidde.