Een laboratorium in Wuhan, het epicentrum van de huidige coronapandemie, ontkent alle beschuldigingen van Amerika. Eerder wilde president Donald Trump namelijk achterhalen of het coronavirus uit een Chinees laboratorium ontsnapt is. Dat was zijn reactie toen hij hoorde dat in 2018 er reeds Amerikaanse diplomaten hun bezorgdheid uitten over de veiligheidsrisico’s. Ook Australië roept op om een onderzoek te starten.

Onderzoek of het virus uit Wuhan komt

4,5 miljard mensen zitten momenteel vast in lockdown. De wereldwijde economie is aan het crashen, het IMF spreekt zelfs van de ergste recessie sinds The Great Depression. Er worden dus veel vragen gesteld over hoe het virus nu echt begonnen is. De huidige theorie is dat het overgedragen is van dier op mens. Er zijn echter verschillende mensen die dit niet geloven. President Trump, bijvoorbeeld, gelooft dat het virus misschien wel eens uit een labo kan ontsnapt zijn. Trump zei ook dat als het inderdaad een fout was van een  Chinees labo, er consequenties zullen moeten volgen.

Volgens de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, is een officieel en formeel onderzoek onder weg. Maar Yuan Zhiming, hoofd van het P4-laboratorium van het Instituut voor Virologie in Wuhan, ontkent alvast alles. “Het kan in geen geval van ons gekomen zijn”, aldus Yuan Zhiming.

Kritiek op wereldgezondheidsorganisatie

Ook Australië wil een onafhankelijk onderzoek opstarten. Daarnaast wil het land ook dat de Wereldgezondheidsorganisatie onderzocht wordt. De Australische regering stelt zich namelijk vragen bij hoe de Wereldgezondheidsorganisatie de situatie behandeld heeft. “De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de wereld niet geholpen”, klonk het daar. Trump heeft de geldkraan voor de Wereldgezondheidsorganisatie alvast dichtgedraaid.

Verschillende landen beginnen stap voor stap het leven opnieuw op te nemen. In China begint de industrie opnieuw op te starten, in Denemarken en Finland gaan scholen en winkels weer open. In België mogen bepaalde winkels ook opnieuw de deuren openen, zoals de doe-het-zelfzaken. Ook in Duitsland mogen bepaalde winkels binnenkort opnieuw open.