Duitsland is het laatste decennium steeds afhankelijker geworden van China. Duitse bedrijven laten een groot deel van de productie in China plaatsvinden. Ook proberen grote Duitse fabrikanten hun producten te verkopen op de groeiende Chinese markt. Daardoor is Duitsland gedwongen om het land te vriend te houden.

De Duitse-Chinese relatie is niet zonder problemen. De Europese Unie heeft China namelijk verklaard als ‘systematische rivaal’. Naast het geopolitieke aspect proberen Chinese investeerders ook Europese bedrijven op te kopen. Hiermee worden de Europese bedrijven Chinees. De scheiding tussen het bedrijfsleven en de Chinese communistische overheid is echter niet altijd even duidelijk. 

Duitse afhankelijk van China

Duitsland wist Chinese overnames grotendeels te voorkomen. De vraag is alleen: voor hoe lang? Nu China meent van het coronavirus los te raken, staat het daarmee in een sterke positie. Het land kan zo immers zowel in volle vaart de productie herstarten, als de enige goed functionerende markt op de wereld zijn. Daarbij zullen de Chinese investeerders nog aantrekkelijker worden voor Duitse bedrijven.

Duitsland heeft zijn Chinakritiek grotendeels onder het tapijt geveegd. Het is hierbij niet alleen een kwestie van willen, maar ook een kwestie van pure noodzaak. Duitsland is het grootste exportland van de G20. Een buitenlandse markt veiligstellen staat bovenaan de prioriteiten.

Chinese manipulatie?

Volgens een bron van de Duitse geheime dienst is China hard bezig om haar imago te verbeteren. Hierbij staan twee zaken centraal: dat het Aziatisch land de crisis goed aanpakt en dat het niet verantwoordelijk is voor het virus. In het geval van Duitsland zou China onder andere overheidsfunctionarissen beïnvloeden om bijvoorbeeld afstand te nemen van beschuldigingen aan het Chinese hof. Daarnaast probeert China Duitsland positief te laten denken over het land door de Duitsers medische hulp te sturen.