Verschillende Vlaamse woonzorgcentra zijn getroffen door een corona-uitbraak. Meerdere bewoners zijn overleden aan het virus en ook een groot deel van het personeel moet thuis uitzieken na een besmetting. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid aan VRT NWS.

In het centrum Westervier in Brugge zijn al 7 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Van de bewoners zijn er 45 ziek en 7 personeelsleden zitten thuis. In het centrum Den Bogaet in het Vlaams-Brabantse Humbeek speelt zich een gelijkaardig scenario af. Daar hebben al 10 bewoners positief getest op corona, maar tot 30 andere personen vertonen symptomen. Het centrum betreurde op korte tijd ook 4 overlijdens. De situatie is dermate ernstig dat de eetzaal werd omgevormd tot ziekenboeg.

Minister Beke: “WZC’s kunnen uit medische reserve putten”

De plaatselijke arts in den Bogaet smeekt om meer personeel. Volgens de directie is er momenteel echter nog geen tekort. “De continuïteit van de zorg wordt zowel dag als nacht gegarandeerd”, luidt het. Wanneer een woonzorgcentrum in de problemen komt, kan het rekenen op steun van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zoekt naar oplossingen voor de problematiek. “Aan de ene kant kijken we naar de thuisverpleegkundigen om hen mee in te zetten in de woonzorgcentra”, zegt hij. “Daarnaast heb ik een maand geleden al opgeroepen tot de medische reserve. Dat zijn mensen die zich als vrijwilliger aanbieden: artsen, verpleegkundigen of studenten geneeskunde. De directeurs van de woonzorgcentra kunnen daaruit putten.” De federale overheid voorziet bovendien 20.000 tests voor de woonzorgcentra.

Lees ook:

Familie coronapatiënt (91) naar rechter voor bed op intensieve

Antwerpse WZC’s bekostigen eigen coronatests: 1 op 4 besmet