De afgelopen weken ontstond er een rel rondom een ‘controversiële’ Hongaarse noodwet. Door de noodwet zou de Hongaarse premier Viktor Orbán onbegrensde macht krijgen, aldus de critici. Tegenstanders menen dat Orbán zo het coronavirus misbruikt om autoritaire bevoegdheden te krijgen. Hongarije is echter niet het enige land met een noodwet. Wat houdt de Hongaarse noodwet precies in?

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Reactie op Noodwet

Op 30 maart werd de ‘Hongaarse noodwet’ aangenomen. In de noodwet zijn verschillende zaken geregeld. Zo kan de premier per decreet beslissingen nemen. Ook zit er geen officiële einddatum aan de wet. Als laatst wordt het verspreiden van ‘valse informatie’ strafbaar gesteld met maximaal 5 jaar in de gevangenis.

De reacties vanuit de media en Twitter waren niet mals. Zo verschenen er krantenkoppen als “Het coronavirus doodt haar eerste democratie of “Orbán heeft vrij spel…”. Ook de Europese Commissie kwam met kritiek. Zonder Hongarije bij naam te noemen plaatste EC-voorzitter Von der Leyen een tweet. Hierin meende ze dat noodmaatregelen de democratie niet mogen bedreigen.

(Artikel gaat verder onder de video)

Uitleg

De Hongaarse noodwet is niet de enige in haar soort. Wat echter uniek is aan de Hongaarse situatie is de parlementaire meerderheid. De partij van premier Viktor Orbán (Fidesz) heeft een twee derde meerderheid in het parlement. Het parlement heeft de bevoegdheid om de noodwet in te trekken. Critici wijzen er echter op dat dit onwaarschijnlijk is. Desondanks blijft het Hongaarse Parlement samenkomen, in tegenstelling tot sommige westerse landen.

Orbán heeft wel meer bevoegdheden dankzij de wet. Maar hij heeft geen onbegrensde macht. Zo kan de premier niet om de grondwet heen. Tevens blijft het Constitutionele Hof gewoon haar werk doen. De rechten die iedere Hongaar heeft, blijven intact.

Als laatste noemen critici de straffen voor ‘valse informatie’. Zij wijzen erop dat hiermee de media effectief monddood is. Er zitten dan ook beperkingen aan wat er mag worden gezegd. De wet is specifiek gericht op informatie die intentioneel de volksgezondheid in gevaar brengt. Het is dus bijvoorbeeld niet verboden om de rol van de overheid in de crisis te bekritiseren. Wel is het verboden om op te roepen tot het negeren van een quarantaine. In hoeverre hiermee het vrije woord in geding komt, is onderwerp van discussie.