In een brief aan de European Journal of Cancer trekken enkele vooraanstaande academici aan de alarmbel. Ze waarschuwen voor de mogelijke negatieve effecten van de “lockdown” maatregelen op de kankersterfte.

In de kosten-batenanalyse van de “lockdown”-maatregelen wordt gewezen op de gevolgen voor de volksgezondheid van een slecht draaiende economie. Sommige academici vrezen ook voor een direct effect op de kankersterfte. Mensen stellen onderzoeken of zelfs behandelingen namelijk uit.

Kankersterfte zal mogelijk stijgen

Kanker is een veel voorkomende ziekte, met jaarlijks meer dan 3,7 miljoen nieuwe diagnoses in Europa. Meer dan 1,9 miljoen mensen sterven aan de ziekte. In Wuhan (China) is het gebruik van kankermedicijnen in het eerste kwartaal van 2020 met meer dan 20% gedaald. In veel landen worden “niet-essentiële” medische ingrepen uitgesteld. De British Society of Gastroenterology beveelt bijvoorbeeld aan om de komende drie maanden geen endoscopische onderzoeken uit te voeren. Die onderzoeken zijn belangrijk bij de diagnose van onder meer maag- en darmkanker.

Daarom vreest men dat de komende jaren meer mensen zullen sterven. Als een patiënt niet, of niet op tijd, wordt behandeld, kan dit fataal zijn. Mensen die daaraan sterven, komen niet in de coronastatistieken te staan. Dat maakt de kosten-batenanalyse moeilijker.

Ook vrees voor meer acute problemen

Daarnaast is er ook nog het gevaar dat patiënten acute problemen negeren tot het te laat is. Dit gaat dan bijvoorbeeld over symptomen van beroertes of hartinfarcten. Het is ook niet altijd even gemakkelijk om te bepalen wat “niet-essentiëel” is voor de patiënt. Zo zijn sommige operaties wel enkele weken uitstelbaar, maar geen maanden. Sommige operaties kan je bijvoorbeeld enkele weken uitstellen, maar niet enkele maanden.

In België heeft het RIZIV de ziekenhuizen gevraagd om hun activiteit in kaart te brengen. Ze moeten alles doorsturen naar een controledienst. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) vreest dat dit zal zorgen voor een enorme administratieve last voor de medische sector in deze moeilijke tijden. Daarom vraagt de BVAS zich af of het RIZIV wel in staat zal zijn om op een goede manier “essentiële” van “niet-essentiële” medische handelingen te onderscheiden. Het RIZIV reageerde intussen door te benadrukken dat er van hun kant geen sprake is van repressieve maatregelen of intimidatie. Ze willen gewoon informatie inwinnen over de huidige medische activiteiten in de ziekenhuizen. Dat willen ze omdat er binnenkort versoepelingen komen.