De moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, heeft opnieuw een meevaller. Dit keer krijgt hij meer dan 2.800 euro van de Nederlandse Staat, zo oordeelde de Raad van State. Dit komt door een fout van de minister: die vergat een handtekening te zetten. Het is wederom een overwinning voor Van der Graaf. Hij voerde al veel rechtszaken met de Nederlandse Staat en won deze meestal. Vanaf 1 mei is de moordenaar van Fortuyn weer vrij. Hij heeft dan zijn straf van 18 jaar uitgezeten.

Van der Graaf diende bij twee ministers een apart verzoek in om zijn persoonsgegevens te mogen inzien. Toen er te laat werd gereageerd op het verzoek van Volkert van der G., kreeg hij al een dwangsom van 240 euro. Eén van de twee ministers reageerde op het verzoek van Volkert, maar de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, reageerde niet. 

(Lees verder onder de video)

Volkert krijgt 2829 euro

Omdat Grapperhaus niet reageerde stapte Van der G. naar de rechter en kreeg zijn gelijk. De moordenaar ‘had recht’ op een dwangsom van 1.260 euro. De minister was hier niet mee eens en stapte naar de Raad van State. Die geeft de moordenaar nu ook gelijk. Met de proceskosten inbegrepen, krijgt Volkert van der Graaf nu 2.829 euro van de Nederlandse staat.

Het is een mooi bedrag voor de moordenaar die nu vrijkomt. Ook is het winnen van de zaak te plaatsen in een andere reeks successen. Van de milde straf die Van der G. kreeg, hoefde hij er maar 12 jaar uit te zitten. In Nederland mogen gedetineerden immers na twee derde van hun straf, onder voorwaarden, de gevangenis uit. Van der G. kreeg daarom ook enkele voorwaarden om zijn straf buiten de gevangenis ‘uit te zitten’. Na enkele rechtszaken wist de moordenaar echter van de restricties af te komen. Zo hoefde hij bijvoorbeeld geen enkelband meer te dragen. 

Voor de familie van Pim Fortuyn is het nog altijd moeilijk te bevatten dat de moordenaar weer vrijkomt. Broer Simon Fortuyn meent dat Van der Graaf tegenwoordig levenslang had gekregen.