Worden de bijzondere volmachten van de regering-Wilmès in juni verlengd? Die kans lijkt met de dag kleiner te worden. Niet alleen N-VA, maar ook sp.a, PS en Groen geven nu al aan tegen verlengingen te zijn.

Om de coronacrisis aan te pakken, kreeg de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) volmachten vanuit het parlement. Hiermee droeg de Kamer een deel van haar wetgevende macht over aan de regering waardoor die laatste meer slagkracht zou hebben in de strijd tegen corona. De volmachten werden toegekend voor 3 maanden en lopen af in juni. Bij aanvang was voorzien dat er dan een evaluatie zou plaatsvinden en mogelijks een verlenging van de volmachten voor nog eens 3 maanden.

Sp.a: “Dit is geen sterke regering”

Steeds minder partijen lijken echter gewonnen voor een verlenging van de regering-Wilmès. N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerfractieleider Peter De Roover trokken vorige week de trein al op gang. De N-VA zal wellicht tegen een verlenging stemmen. 

Ook PS-voorzitter Paul Magnette zou zich aan het klaarstomen zijn om opnieuw rond de tafel te gaan zitten voor de vorming van een volwaardige regering. Die berichten zijn echter nog niet bevestigd door de partij zelf. Bij de Vlaamse socialisten was dit weekend een gelijkaardig geluid te horen. “Voor de echte heropbouw van het land is een sterke overheid nodig, met een sterke regering. Dit is geen sterke regering, maar een minderheidsregering”, zei voorzitter Conner Rousseau zondag tegenover VTM Nieuws die “zo snel mogelijk” wil praten over een meerderheidsregering.

Tenslotte gaf ook Kristof Calvo, Kamerfractieleider voor Groen, maandag aan niet overtuigd te zijn om Wilmès en co verlengingen te laten spelen. “Ik zie op dit moment geen reden om de volmachten te verlengen”, liet hij optekenen op Radio 1. De ecologisten kwamen dit weekend ook al met kritiek op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

(Lees verder onder de tweet.)

Bouchez

Houden die vier partijen voet bij stuk, is de kans klein dat de volmachten straks verlengd worden. Dat is dik tegen de zin van de Franstalige liberalen, die zowat de helft van de ministers en de premier leveren op dit moment. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaf vorige week al aan dat hij verschillende gesprekken zou geblokkeerd hebben. Hij wil pas in september opnieuw rond de tafel gaan zitten. “Politieke spanningen creëren terwijl de regering zich nu 100 procent moet concentreren op de volksgezondheid is geen goed idee”, klonk het bij hem.

Lees ook:

MR wijst ‘uitgestoken hand’ van N-VA af