Januari 2020, het was een maand met veel geweld tussen de Verenigde Staten en Iran. door het vele geweld tussen de Amerikanen en het Iraanse regime, leek het even alsof er opnieuw een zware oorlog zou beginnen in het Midden-Oosten. De storm leek toch te zijn gaan liggen, maar de vijandigheden wakkeren opnieuw aan.

Hoe de vijandigheden begonnen

Het begon toen sjiitische betogers de Amerikaanse ambassade in Iran bestormden. Er werd met stenen gegooid en de betogers bestormden het gebouw. Honderden aanhangers van sjiitische milities, gesteund door Iran, voerden die aanval uit. De bestorming van de ambassade was een reactie op een Amerikaanse luchtaanval tegen de Hezbollah, een groep die actief is in Libanon.

(lees verder onder de tweet)

Het antwoord van Donald Trump was duidelijk. Amerika zou terugslaan zonder genade. Een aanval op de ambassade, is een aanval op het hele land. “Iran zal volledig verantwoordelijk worden gesteld voor alle levens die verloren zijn, of voor alle toegebrachte schade. Ze zullen een hele GROTE PRIJS betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging. Gelukkig nieuwjaar!”, aldus president Donald Trump op zijn twitteraccount.

(lees verder onder de tweet)

Het antwoord van Amerika

De Verenigde Staten antwoordden inderdaad. Generaal Qassem Soleimani werd gedood in een luchtaanval. Iran zag Qassem Soleimani als een volksheld. De woede bij het Iraanse volk was dus groot. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif reageerde dat de aanval van Amerika een “dwaze escalatie” is en de Verenigde Staten volledig alle gevolgen zal dragen van hun “malafide avonturisme”.

(lees verder onder de video)

De reactie van Iran kwam er inderdaad. Iran vuurde raketten af op Amerikaanse troepen in Irak. Het sjiitische regime van Iran vuurde 15 tot 22 raketten af. Zelf beweert Iran dat 80 Amerikanen om het leven zijn gekomen, maar Washington ontkent dit. Er zouden volgens de Amerikanen geen doden zijn gevallen. “Alles inorde!”, tweette de Amerikaanse president zelfs. Later in januari maakte Washington wel bekend dat 34 Amerikanen een hersenschudding hebben opgelopen bij die raketaanval. 

(lees verder onder de tweet)

Vijandigheden wakkeren opnieuw aan

Desondanks alle problemen, leek het vuur toch gedoofd. De ogen van de wereld waren snel gericht op de volgende crisis: covid-19. Het coronavirus uit Wuhan deed zijn intrede en de media leek al snel alle gebeurtenissen vergeten te zijn. Nu opent echter een nieuw hoofdstuk in dit verhaal. De president tweette het volgende: “Ik heb de instructies gegeven aan de Amerikaanse zeemacht om alle Iraanse kanonneerboten neer te schieten en te vernietigen, als ze onze schepen lastigvallen.”

(lees verder onder de tweet)

Die tweet komt er nadat de Iraanse marine volgens de VS een vloot Amerikaanse oorlogsschepen bedreigde. Een Iraans schip zou zelfs op hoge snelheid een Amerikaans schip gepasseerd zijn op nog geen 9 meter afstand. Iran geeft toe dat er een incident is geweest, maar beweert dat het de schuld is van de Amerikanen.

De vraag is nu: escaleert dit conflict opnieuw zoals in januari, of is dit een eenmalig voorval? De tweet van de Amerikaanse president zou alvast in principe geen impact hebben op de zeemacht. De Amerikaanse zeemacht had namelijk al toestemming om alles te doen wat nodig is, om de veiligheid van de Amerikanen en Amerikaanse schepen te waarborgen. De symbolische vijandigheid van de tweet, daarentegen, heeft wel een enorme impact op de Amerikaans-Iraanse relatie.

Moedigt covid-19 de VS en Iran aan?

Israël voerde recentelijk ook meer luchtaanvallen uit in Syrië. Dit kan een indicatie zijn dat Iran en zijn bondgenoten nog steeds actief zijn en de Iraans strategische doelen onveranderd zijn gebleven. Volgens de BBC is het mogelijk dat enkele Iraanse leiders zelfs aangemoedigd zijn door het coronavirus. De redenering verloopt als volgt: De VS bestrijdt momenteel een gezondheidscrisis. Die crisis brengt sociale en economische problemen met zich mee. De kans op een Amerikaanse interventie in het Midden-Oosten is dus kleiner.

Van Amerikaanse zijde lijkt ook meer druk te komen. De Amerikaanse regering heeft de druk op het Iraanse regime opgevoerd. Het Witte Huis lijkt te geloven dat een combinatie van het coronavirus en de druk van het Amerikaanse leger, wel eens de ondergang kunnen veroorzaken van het Islamitische regime.

Raketprogramma en nucleaire activiteiten van Iran

Iran lijkt echter hardnekkig zijn plannen voort te zetten. Afgelopen woensdag lanceerde het Iraanse leger iets. Zelf beweren ze dat het een militaire satelliet is. De raket die werd gebruikt, lijkt gebaseerd te zijn op Noord-Koreaanse technologie. Dat zou dus kunnen betekenen dat Iran zijn raketprogramma verder aan het ontwikkelen is.

Daarnaast zou Iran ook een nucleair programma hebben. In 2015 werd een akkoord gesloten tussen verschillende grootmachten, om nucleaire activiteiten te beperken. Iran heeft echter al meerdere afspraken gebroken. Experten maken zich zorgen dat Iran binnenkort uranium kan verwerken, zonder dat internationale inspectie het kan in de gaten houden. Verrijkt uranium is nodig om nucleaire wapens mee te maken. De spanningen nemen dus duidelijk toe. Het risico op een nieuw internationaal conflict in het Midden-Oosten blijft reëel.