Het Britse leger wordt ingezet in de strijd tegen covid-19, beter bekend als het coronavirus. 80 militairen zullen worden ingezet als ambulancier in de South Central Ambulance Service (SCAS), de ambulancedienst die verantwoordelijk is voor Berkshire, Buckinghamshire, Hampshire, Oxfordshire, Sussex en Surrey. Dankzij de hulp van die 80 militairen kunnen 20 tot 30 extra ziekenwagens worden ingezet, een stijging van 10 procent.

Die hulp zou zeker nodig zijn. Een deel van het medisch personeel mag momenteel niet werken. Mark Ainsworth, operationeel directeur van de SCAS, zei aan de BBC dat ze momenteel non-actief zijn. Zij, of familieleden, vertonen namelijk symptomen van het coronavirus. Volgens de SCAS zou het om 400 tot 500 personeelsleden gaan. Mark Ainsworth wil ze zo snel mogelijk laten testen zodat ze opnieuw in dienst kunnen gaan.

De 80 militairen beginnen nu aan een speciale opleiding. Ze krijgen een ambulancierstraining en leren omgaan met persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat ze goed weten welke beschermingsmiddelen ze moeten dragen bij welke incidenten. Na die training zal het grootste deel van de militairen worden ingezet als ambulanciers. Een kleinere groep zal assisteren in de alarmcentrale.

“Het zal een enorme uitdaging worden”

Volgens het Britse Ministerie van Defensie waren de militairen al vrijwillige ‘co-responders’. Dit zijn vrijwilligers bij de brandweer die ook reageren op ambulanceoproepen. Daarnaast hebben ze ook al enige ervaring met medische hulp. Toch reageerde majoor Emma Allen bij de BBC dat het zeker een uitdaging zal zijn. “Het zal een enorme uitdaging worden. We hebben soldaten over het hele gebied waarvoor de SCAS verantwoordelijk is en ze kijken er enorm naar uit om samen te werken met de NHS, de nationale gezondheidsdienst.”

Volgens het Britse Ministerie van Defensie wordt het leger niet ingezet voor andere zaken. Zo bewaken ze geen supermarkten of zullen ze niet patrouilleren in de straten wanneer het land in een totale lockdown zou gaan. Het blijft dus momenteel enkel bij ambulancehulp bij de NHS.