Hoewel het massaal dragen van mondmaskers wel degelijk zinvol blijkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werd dat steeds afgeraden door de Belgische overheid. “Volstrekt zinloos”, klonk het eerder. Gisteren moest viroloog Marc Van Ranst echter toegeven dat het dragen van maskers werd afgeraden omdat er simpelweg te weinig beschikbaar zijn in ons land.

De laatste tijd woedde een heftige discussie over de zin en onzin van het dragen van mondmaskers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo werd de besmettingscurve in veel Aziatische landen, waar het dragen van mondmaskers al langer de norm is, relatief snel afgevlakt. Ook in Europa denken veel overheden – denk daarbij aan het voorbeeld van Oostenrijk – aan het verplicht maken van mondmaskers.

(Lees verder onder de tweet.)

Mondmaskers afgeraden omdat er te weinig beschikbaar zijn

In België raadde de overheid het dragen van mondmaskers daarentegen af. Viroloog Marc Van Ranst zei eerder dat het “volstrekt zinloos” zou zijn om massaal mondmaskers te dragen. Gisteren moest Van Ranst echter op zijn woorden terugkomen. “Het kan zinvol zijn voor wie ziek is”, klinkt het. De viroloog moest toegeven dat de overheid bewust afraadde om mondmaskers te dragen, omdat we geen strategische voorraad hebben in ons land. 

“Wanneer je natuurlijk een oneindige voorraad hebt, dan kan je daar andere dingen mee doen dan wanneer je er gewoon géén hebt. Erger nog, wanneer je er zelfs geen hebt om in de ziekenhuizen te gebruiken waar ze patiënten moeten verplegen”, aldus Van Ranst in Terzake. “Als er geen maskers zijn, dan kan je ze niet uit het niks gaan toveren om aan mensen te gaan geven.”

“Ik ben een groot voorstander van een strategische stock aan maskers. Toen ik in 2009 griepcommissaris was, hebben we miljoenen chirurgische maskers en FFP2 maskers aangekocht. En dan kan je een beleid voeren, en ondertussen indien nodig in alle rust de stock verder aanvullen”, zo verduidelijkte Van Ranst zijn standpunt in een latere tweet.