Een negentienjarige uit Mechelen en een dertiger uit Lier moeten zeker een maand lang de gevangenis in. De raadkamer van Mechelen heeft dat beslist. Ze riskeren een celstraf tot maximum vijf jaar effectief. De twee ‘coronaspuwers’ ontkennen de feiten niet. Ze blijven wel volhouden dat ze niet gespuwd hebben in de richting van de politieagenten.

De dertiger uit Lier werd vrijdagavond gearresteerd door de politie. Hij werd zaterdag aangehouden door de onderzoeksrechter voor ‘een bedreiging van een aanslag met schijnbaar gevaarlijke stoffen’. De Lierenaar zat op een bankje in een pleintje terwijl hij aan het praten was met zijn bovenbuurman. Dat zou een overtreding zijn van de coronamaatregelen. Toen agenten hem hierover aanspraken, werd er hevig gediscussieerd. Volgens de agenten heeft hij meerdere malen “corona” geroepen. Daarna zou hij in hun richting gespuwd hebben. De man ontkent dit. Hij heeft naar eigen zeggen wel gespuwd, maar niet in de richting van de agenten. Daarnaast zegt hij maar één keer het woord “corona” te hebben gebruikt in de zin “de politie is erger dan corona.”

‘Coronaspuwers’ riskeren tot vijf jaar cel

De feiten met de negentienjarige speelden zich af op woensdagavond. Een patrouilleploeg zette hem aan de kant. Hij zou een niet-essentiële verplaatsing hebben gemaakt met zijn auto, terwijl zijn neef erbij zat. De tiener zou daarna gespuwd en gehoest hebben in de richting van de agenten tijdens een hevige discussie. De tiener ontkent niet gespuwd te hebben, maar wel dat dit in de richting van de agenten was. Hij verklaart enkel op de binnenzijde van de portier van de politiecombi te hebben gespuwd. Hij zit sinds donderdag in de gevangenis.

De advocaat van de dertiger, Cédric Monheim, en de advocaat van de tiener, Bart Vanmarcke, hebben op de raadkamer gevraagd hun cliënten vrij te laten onder voorwaarden of enkelband. De Mechelse raadkamer ging niet in op die vraag. De twee mannen moeten zeker nog één maand in de gevangenis blijven en voor de correctionele rechter verschijnen. Ze riskeren een straf van maximum vijf jaar effectief.

Eerder ook spuwincidenten in Nederland en Antwerpen

Dergelijke spuwincidenten zijn niets nieuws. In Antwerpen werden ook al drie mensen opgepakt die spuwden of opzettelijk hoestten in de richting van politieagenten. het is blijkbaar een fenomeen dat komt overgewaaid uit Nederland. Daar zijn ook al tientallen gelijkaardige incidenten gemeld.