De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu (AKP) heeft aangekondigd dat de Turkse regering migranten, die naar de Griekse grens willen terugkeren, niet meer zal tegenhouden zodra de coronapandemie gedaan is.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu (AKP) werden de afgelopen weken zo’n 5.800 migranten geëvacueerd uit het Grieks-Turkse grensgebied. Ze worden nu verspreid over negen Turkse provincies vastgehouden in deportatiecentra. Daar zullen ze blijven tot coronapandemie overwaait.

(Lees verder onder de tweet.)

“Zullen migranten niet ontmoedigen na coronapandemie”

“Het was een voorzorgsmaatregel. We moesten het doen. Maar niemand hoeft zich er prettig bij te voelen”, zegt Soylu. “Als de coronaviruspandemie voorbij is, zullen we geen immigranten meer ontmoedigen die naar de Grieks-Turkse grens in Pazar willen terugkeren.”

De Griekse adjunct-minister van Buitenlandse Zaken George Koumoutsakos (ND) reageert: “De verklaringen van Soylu van gisteren geven een antwoord aan degenen die nog steeds de minste twijfel hadden dat de gebeurtenissen in Evros een agressief plan waren om Griekenland en Europa brutaal te chanteren met een ‘wapen’ van migrantenuitbuiting.”