De Turkmeense regering heeft het gebruik van het woord ‘coronavirus’ verboden. Dat meldt ‘Reporters Sans Frontières’ (RSF). Wie de pandemie in het openbaar bespreekt kan gearresteerd worden.

De regering van het Centraal-Aziatische Turkmenistan – een dictatuur onder leiding van president Gurbanguly Berdymukhamedov – heeft het woord ‘coronavirus’ verboden. Staatsmedia mogen het woord niet meer schrijven of uitspreken. Het moet ook geschrapt worden uit brochures in ziekenhuizen, scholen en werkplaatsen. Politieagenten in burger zouden al mensen gearresteerd hebben die gezichtsmasker dragen of de pandemie in het openbaar bespreken.

Turkmenistan beweert geen coronabesmettingen te hebben

De Turkmeense regering beweert dat er helemaal geen coronabesmettingen in het land zijn. Andere Centraal-Aziatische buurlanden van Turkmenistan hebben echter honderden bevestigde besmettingen. Zuiderbuur Iran is zelfs een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

Alvorens het ‘coronavirus’ als gespreksonderwerp verboden werd, zou president Berdymukhamedov zijn onderdanen remedies hebben aangeraden uit een zelfgeschreven boek over geneeskrachtige planten. Turkmenistan heeft de bedenkelijk eer op de laatste plaats in de ‘World Press Freedom Index’ van RSF te staan.