“De poging om voor de tweede keer te gaan boren… is een escalatie van de aanhoudende inbreuken van Turkije”, aldus de Cypriotische overheid. Cyprus reageert hiermee op de boorplannen van Turkije in Cyprus’ Exclusieve Economische Zone (EEZ). Rondom het eiland zouden zich grote gas- en olievelden bevinden onder de zeebodem. Ankara probeert hier ook een graantje uit mee te pikken. 

Het conflict tussen Cyprus en Turkije heeft al een lange geschiedenis. In 1974 viel Turkije Cyprus binnen nadat er een Griekse staatsgreep had plaatsgevonden. Dit resulteerde in een onafhankelijkheidsverklaring van de Turkse Cyprioten in 1983. Hiermee raakte het eiland verdeeld doordat zich in het noorden een nieuw land vormde: de ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’. Enkel Turkije erkent dit land en het land is grotendeels afhankelijk van de Turken. 

Cyprus en Turkije

In veel opzichten is Noord-Cyprus geenszins voordelig voor de Turken. Economisch gezien is het dan ook eerder een aderlating voor Turkije – ze moet immers vaak financiële hulp bieden om de Noord-Cypriotische economie overeind te houden. Toch biedt het eiland ook voor de Turken een economisch voordeel. Door het ‘beschermen’ van de Turks-Cyprioten kan Turkije ook aanspraak maken op de EEZ van Cyprus.

Het ligt in de huidige situatie met Cyprus alleen anders. De plaats waar Turkije boort, ligt niet in het gebied wat zogezegd binnen de EEZ van Noord-Cyprus zou liggen. Het gebied waar de Turken actief zijn ligt namelijk ten Zuiden van Cyprus. De Turken maken desondanks aanspraak op het gebied vanwege hun ‘continentale plat’. Ankara meent dat het continentale plat van Turkije onder zee verder loopt – en daarmee ook haar EEZ. Zo ver zelfs dat ze aanspraak heeft op het gebied wat volgens de VN aan Cyprus behoort.

(Lees verder onder de tweet)

“Werkelijke intenties van Ankara”

Het is de zesde keer binnen een jaar dat Turkije de soevereiniteit van Cyprus schendt op water. De officiële reactie van Cyprus luidt als volgt: “Het beraamde Turkse drilplan toont de werkelijke intenties van Ankara, dat doorgaat om haar illegale uitbreidingsplannen uit te voeren, tijdens een ongekende pandemie die de mensheid tart.” Ook de Europese Unie veroordeelt het boorplan van de Turken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, moet niets weten van de veroordelingen. De minister reageert zelfs dat Ankara de boorplannen zal uitbreiden met een derde boorschip. De Turken menen eveneens dat zij de Turks-Cyprioten moeten beschermen tegen de Grieks-Cypriotische overheid. “Voor een behoorlijke stabiliteit, zou het hoofddoel moeten zijn voor de twee kanten om samen te komen en de omzet [van Cyprus] eerlijk te verdelen.”