Turkije heeft 150 ventilatoren in beslag genomen die besteld waren door Spanje. De ventilatoren werden geproduceerd in Turkije met Chinese onderdelen. Spanje heeft voor die ventilatoren al 3 miljoen euro betaald. Daarnaast heeft Turkije ook sanitaire materialen in beslag genomen. Turkse diplomaten zouden beloofd hebben dat de vracht Spanje alsnog zou bereiken “binnen een paar weken.

Turkse douane onderschept vracht met ventilatoren

De vracht met 150 ventilatoren en sanitair materiaal zou vanuit Turkije naar Spanje vliegen. De Turkse douane hield dit tegen. De ventilatoren worden nu gebruikt door Turkse ziekenhuizen. De Spaanse minister voor Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzalez Laya, heeft tevergeefs geprobeerd Turkije te overtuigen de ventilatoren toch te overhandigen.

“Turkije heeft restricties geplaatst op de export van medische apparaten, omdat ze die zelf nodig hebben,” zei Arancha Gonzalez Laya in de Spaanse media. De president van de Spaanse regio Castilla-La-Mancha, Emiliano Garcia-Page, noemde dit “grenzend aan criminaliteit.”  

“Solidariteit tussen NAVO-landen”

Dit is nogmaals een tegenslag voor de NAVO-samenwerking. Eerder voerde Amerika nog een verbod in om mondmaskers uit te voeren, nu neemt Turkije ventilators in beslag. Eerder deze week hebben zowel Spanje als de NAVO nog hun dank betuigd aan Turkije. Turkije had namelijk medische hulp naar Spanje en Italië gestuurd. “#NAVO-solidariteit in volle actie: Turkije stuurt vandaag een vrachtvliegtuig met medische hulp naar Italië en Spanje om de strijd tegen covid-19 te steunen. Trots om te zien hoe NAVO-bondgenoten elkaar steunen. #SamenSterker”, tweette de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg nog.

(Lees verder onder de tweet)

Vorige maand nog Turkse fraude bij producent mondmaskers

Het is niet de eerste keer dat Turkije in de media komt omdat medische materialen verdwijnen. Turkije werd vorige maand ook al beschuldigd van fraude. Minister Maggie De Block (Open Vld) had toen bij een Turkse producent een grote bestelling geplaatst voor mondmaskers. Die mondmaskers zijn nooit geleverd en verdwenen eveneens op Turkse bodem.