Turkije zal binnenkort sociale media zoals Twitter en Facebook strenger controleren. De bedrijven moeten een officiële vertegenwoordiger voor Turkije aanduiden. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat binnenkort voor het parlement verschijnt. Het wetsvoorstel is eigenlijk officieel bedoeld om maatregelen in te voeren om het coronavirus tegen te gaan, maar maakt meteen ook de weg vrij om druk uit te kunnen oefenen op de sociale media.

Sociale media misschien tot 95% minder toegankelijk in Turkije

Als de sociale platformen de nieuwe wet niet respecteren, zullen hun websites 95% minder toegankelijk worden voor het volk. Naast de vertegenwoordiger, moeten ze ook content verwijderen wanneer de regering dit vraagt. Ze moeten persoonlijke gegevens en informatie delen met de openbare aanklager als dat gevraagd wordt. Het strafhof kan hen ook vragen inhoud te verwijderen of toegang te blokkeren. Zelfs individuen kunnen bij de staat aanvragen om bepaalde posts te verwijderen. Als de platformen die verzoeken niet binnen 24 uur inwilligen, kunnen ze beboet worden tot wel 1 miljoen Turkse lira (ongeveer 136.400 euro)

Afgelopen augustus voerde Turkije ook al nieuwe maatregelen in

Afgelopen augustus werden ook al nieuwe maatregelen ingevoerd om meer controle te kunnen uitoefenen op de massamedia. De Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK) kreeg de macht om online platformen te reguleren. Dat gaat dan niet alleen over online platformen zoals Facebook, maar ook Netflix, online nieuwsuitzendingen op YouTube en nieuwsbronnen die hun artikels delen op sociale media. Om online uit te zenden, is nu eerst een licentie vereist van RTUK. Ook buitenlandse nieuwszenders hebben eerst zo een licentie nodig, vooraleer ze mogen uitzenden in Turkije.

“Wetsvoorstel een belangrijke stap richting grotere controle dan ooit tevoren”

Dr. Sarphan Uzunoglu is een academicus aan de Kadis Has Universiteit van Istanboel . Daarnaast is hij ook hoofdredacteur van NewsLabTurkey.org. Volgens hem is het al lang de droom van de Turkse overheid om platformen zoals Facebook, Instagram, WhatsApp en Twitter onder controle te houden. Ze zijn dan ook de meest gebruikte sociale media in het land.

“Dit wetsvoorstel zal voorgelegd worden aan het parlement. Het is een belangrijke stap om een grotere controle uit te voeren op de Turkse digitale sfeer dan ooit tevoren”, aldus Dr. Sarphan Uzunoglu aan de Saudische krant Arab News.Turkije of, beter gezegd, Turkse politici zijn niet het soort politici dat bezig is met privacy. Ze willen gewoon een soort ambassadeur die ze kunnen aanspreken”, voegde hij daar nog aan toe.

Meer dan 400 mensen gearresteerd in Turkije voor “provocatieve posts”

Turkije heeft “in de strijd tegen het coronavirus” -zo beweert de regering alvast- al meer dan 400 mensen gearresteerd. Ze zouden volgens de politie “provocatieve posts” geplaatst hebben op hun sociale media over het virus.