Het Tsjechische magazine ‘Respekt’ beschuldigt Rusland van een moordcomplot. Een Russische spion zou in Praag geland zijn met ricine in zijn koffer. Dat is een uiterst giftige stof. De doelwitten zouden verschillende politici in Praag zijn geweest. De burgemeester en een districtsburgemeester waren onder andere het doelwit van dit mogelijke Russisch moordcomplot.

Russisch moordcomplot volgens Respekt

Begin deze maand zou een Russische spion geland zijn in Praag. Hij had een diplomatiek paspoort, waardoor zijn koffer niet gecontroleerd werd. Door dit diplomatiek paspoort, controleerde de douane zijn koffer niet. Daardoor kon hij naar verluidt het uiterst giftige ricine binnensmokkelen.

De spion zou meerdere doelwitten hebben gehad. Burgemeester Zdenek Hrib, districtsburgemeester Pavel Novotny van de Praagse wijk “Reporyje” en Ondrej Kolar van het zesde district van Praag zouden het doelwit zijn geweest. Dit komt na een tijd van opbouwende spanningen tussen Moskou en Praag.

Het stadsbestuur besloot bijvoorbeeld om een plein het “Boris Nemtsov Plein” te noemen. Boris Nemtsov was een uitgesproken criticus tegenover de huidige Russische regering. Hij is neergeschoten vlak bij het Kremlin ongeveer vijf jaar geleden. Waarom dat precies gebeurd is, is nog steeds onduidelijk. In het Zesde District in Praag werd een standbeeld van Ivan Stepanovitsj Konev weggehaald. Hij was de maarschalk van de Sovjetunie die Praag heeft bevrijd van het Naziregime. Ten slotte was er nog een plan om een standbeeld op te zetten waar Rusland niet blij mee was. Praag wilde een standbeeld voor de soldaten van generaal Andrej Vlasov plaatsen. Hij was een generaal uit Rusland die de Sovjetunie bestreed samen met Duitsland.

Rusland ontkent alles

De Russische ambassade en Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov ontkennen alles. Ze noemen dit verhaal volledig verzonnen. Volgens hen heeft het Artikel van Respekt “geen enkele grond”. Het is niet de eerste keer dat Rusland beschuldigd wordt van zulke praktijken. Oekraïne beschuldigde Rusland ook al eens van poging tot moord met vergif. De voormalige Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko zou naar verluidt ook vergiftigd zijn. Het Verenigde Koninkrijk beschuldigde Rusland er nog van in 2018. Toen werd op 4 maart 2018 Sergej Skripal, een voormalig Russisch militair inlichtingenofficier, en zijn dochter Joelia Skripal vergiftigd op Britse bodem.