De Verenigde Staten zetten de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop. Ondertussen zal de Amerikaanse regering de manier waarop de internationale instelling de coronacrisis heeft aangepakt evalueren. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) gisteren aangekondigd. Volgens de Amerikaanse president is de WHO schuldig aan “ernstig wanbeheer en het verdoezelen van de verspreiding van het coronavirus”

“De WHO heeft gefaald in haar basisplicht en moet ter verantwoording worden geroepen. Door hun fouten zijn zoveel doden gevallen”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Zo zou de WHO volgens hem Chinese “desinformatie” gepromoot hebben. Hierdoor heeft men volgens hem nagelaten de ernst van het coronavirus in te schatten.

(Lees verder onder de tweet.)

Trump zet financiering Wereldgezondheidsorganisatie stop

“Met het uitbreken van de Covid-19 pandemie, hebben we diepe twijfels of de vrijgevigheid van Amerika wel aan het best mogelijke doel is besteed”, zei de Amerikaanse president. Volgens Trump is de WHO schuldig aan “ernstig wanbeheer en het verdoezelen van de verspreiding van het coronavirus”

Eind januari besloot Trump om de Amerikaanse grens te sluiten voor buitenlanders die onlangs in China waren geweest. Amerikaanse burgers die terugkeerden uit het epicentrum van de corona-uitbraak Hubei moesten twee weken in verplichte quarantaine. De WHO stelde daarentegen dat “reisverboden naar de getroffen gebieden of weigering van toegang voor passagiers uit de getroffen gebieden gewoonlijk niet doeltreffend zijn om de invoer [van het virus] te voorkomen”.

De Verenigde Staten dragen het meest van alle landen bij aan de WHO: meer dan 400 miljoen dollar per jaar. De organisatie heeft een jaarlijks budget van 4,8 miljard dollar. Het achterhouden van het geld betekent dan ook een zware klap voor de internationale instelling. Het Amerikaanse geld zou nu naar andere delen van de Amerikaanse gezondheidszorg gaan.

Problematische band met communistisch China

Het internationale orgaan ligt al langer onder vuur vanwege de problematische band met communistisch China. Zo bleef de WHO in de eerste weken van de uitbraak kritiekloos informatie van de Chinese autoriteiten herhalen. Daarenboven werd de Chinese aanpak herhaaldelijk bejubeld. Waarschuwingen van Taiwanese artsen – niet vertegenwoordigd in de WHO – werden genegeerd. De WHO weigerde lange tijd om de coronavirusuitbraak als pandemie te bestempelen.