De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft opnieuw hard uitgehaald naar de manier waarop communistisch China de coronacrisis heeft aangepakt. Hij suggereerde dat hij een schadevergoeding namens de Verenigde Staten zou kunnen vragen.

Tijdens een persconferentie zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dat er “een heleboel manieren waren om [China] ter verantwoording te roepen” voor de coronapandemie. “We doen zeer serieus onderzoek. We zijn niet blij met China. We denken dat het bij de bron gestopt had kunnen worden. Het had snel gestopt kunnen worden en het zou zich niet over de hele wereld hebben verspreid”, zei Trump.

Schadevergoeding van China

Eerder stelde het Duitse roddelblad Bild een fictieve rekening van 149 miljard euro op voor China, met daarin alle onkosten die China aan Duitsland verschuldigd zou zijn. Het artikel werd ook aangehaald tijdens de persconferentie van Trump.

“Duitsland kijkt naar dingen, wij kijken naar dingen. We hebben het over veel meer geld dan waar Duitsland over praat. We hebben het definitieve bedrag nog niet bepaald. Het is zeer omvangrijk”, zei de Amerikaanse president.

De Chinese overheid wordt er onder meer van beschuldigd de corona-uitbraak in de doofpot te hebben gestoken. Ook circuleert de theorie dat het virus mogelijk uit een Chinees labo ontsnapte, iets wat door de Chinese regering wordt ontkend. 

Lees ook:

“Amerikaanse diplomaten in 2018 bezorgd over veiligheidsrisico’s Chinees coronalab”