De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft hard uitgehaald naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Trump verwijt de WHO “China-centrisch” te zijn en slechte aanbevelingen te geven in de strijd tegen het coronavirus. Hij suggereerde dat hij de financiering van de WHO zou kunnen stopzetten.

“De WHO heeft het echt verpest. Om een of andere reden, grotendeels gefinancierd door de Verenigde Staten, maar toch zeer China-centrisch. Wij zullen dat goed onderzoeken. Gelukkig heb ik hun advies om onze grenzen open te houden voor China al vroeg afgewezen”, schreef de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dinsdag op Twitter. “Waarom hebben ze ons zo’n verkeerd advies gegeven?”

(Lees verder onder de tweet.)

“Geld WHO bevriezen”

“We gaan het geld dat aan de WHO wordt uitgegeven bevriezen. Wij gaan een zeer krachtige stop op het zetten en we zullen zien”, zei Trump tijdens een persconferentie. Iets later leek hij iets minder forse taal te spreken: “Ik zeg niet dat ik het ga doen, maar we zullen het bekijken.”

Eind januari besloot Trump om de Amerikaanse grens te sluiten voor buitenlanders die onlangs in China waren geweest. Amerikaanse burgers die terugkeerden uit het epicentrum van de corona-uitbraak Hubei moesten twee weken in verplichte quarantaine.

De WHO stelde daarentegen dat “reisverboden naar de getroffen gebieden of weigering van toegang voor passagiers uit de getroffen gebieden gewoonlijk niet doeltreffend zijn om de invoer [van het virus] te voorkomen”.

Kritiek op problematische band tussen China en WHO

Het internationale orgaan ligt ook onder vuur vanwege de problematische band met communistisch China. Zo bleef de WHO in de eerste weken van de uitbraak kritiekloos informatie van de Chinese autoriteiten herhalen. Daarenboven werd de Chinese aanpak herhaaldelijk bejubeld. Waarschuwingen van Taiwanese artsen – niet vertegenwoordigd in de WHO – werden genegeerd. De WHO weigerde lange tijd om de coronavirusuitbraak als pandemie te bestempelen.