De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open Vld), lanceert een nieuw idee om een bezoek aan het strand na de coronacrisis veilig te laten verlopen. De liberaal wil een zogenaamde strandpas invoeren, waarmee Oostendenaars, tweedeverblijvers en hotelgasten toegang krijgen tot het strand.

“Je moet de mensen op een gestructureerde manier naar het strand laten gaan en dat kan met een reservering of controle”, licht Tommelein toe in het VRT-programma ‘Terzake’ en aan Het Laatste Nieuws. Oostende wil bepaalde strandzones afbakenen en de toestroom via de strandpas controleren en beheren. “We zullen prioriteiten moeten stellen over wie wanneer op het strand mag. Dagjestoeristen zullen wel nog welkom zijn, maar we kunnen ze niet allemaal tegelijk ontvangen. Hotelgasten, inwoners en tweedeverblijvers, die betalen wel belastingen”, zegt de burgemeester nog.

Tommelein ziet geen andere manier om de toestroom van toeristen naar de stranden ‘coronaproof’ te laten verlopen dan met een strandpas. Voor de aanvraag van een pas denkt de liberaal aan een app. Hij wil ook andere kustburgemeesters overhalen om het idee in te voeren.

Dedecker: “Bij mij is iedereen welkom”

Collega-burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) is geen fan van het idee. “Hoe ga je controleren op het gebruik van zo’n pasje? Allee, laat ons rustig blijven en het gezond boerenverstand gebruiken”, zegt hij.

“Het strand is groot genoeg”, zegt hij. Desnoods wil de burgemeester van Middelkerke delen van het strand die anders niet gebruikt worden, inrichten als bewaakte strandzones met openbare voorzieningen. Dedecker rekent vooral op de zin voor verantwoordelijkheid en burgerschap van de mensen “om niet op elkaar te gaan liggen”. Bij mij is iedereen welkom”, besluit hij.