De eerste economische cijfers van China en Amerika tonen de gigantisch zware economische klap die het coronavirus heeft veroorzaakt . Het Chinese BBP is met 6,8% gedaald vergeleken met vorig jaar in maart. Dat is de zwaarste daling sinds 1979, toen voerde China economische hervormingen door. In de Verenigde Staten schiet de werkloosheid de lucht in. De werkloosheidscijfers zijn op weg naar de hoogtes van de crisis van de jaren ’30, the Great Depression genaamd. Het IMF waarschuwde eerder al voor de zwaarste crisis sinds the Great Depresion. De huidige crisis hebben ze alvast “the Great Lockdown” gedoopt. 

The Great Lockdown

Eerder waarschuwde het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, dat de wereldeconomie zal krimpen met 3% na de coronacrisis. Dat is de zwaarste crisis sinds de crisis van de jaren ’30, die toen the Great Depression werd genoemd. Daarom refereert het IMF naar de huidige crisis als “The Great Lockdown”. Ze spraken wel van een gedeeltelijk herstel in 2021, als het virus tenminste zou verdwijnen in de tweede helft van 2020. Indien dit niet het geval zou zijn, zal het BBP met 8% extra dalen. Ze voegden daar wel aan toe dat  “het mogelijk is, en zelfs waarschijnlijk, dat de toekomstige groei veel slechter zal zijn dan we nu verwachten.”

Eerste Chinese en Amerikaanse economische cijfers tijdens the Great Lockdown

Nu kunnen we alvast kijken naar de eerste economische cijfers van China en Amerika. De Chinese economie is met 6,8% gedaald, de zwaarste inkrimping sinds 1979. In Amerika schieten de werkloosheidscijfers de lucht in, met 5,2 miljoen extra mensen die een verzoek hebben ingediend om een werkloosheidsuitkering te krijgen. Dat brengt het totaal van de afgelopen vier weken op 22 miljoen, wat de sterkste stijging ooit is. 1 op de 7 Amerikanen verloor hun werk.

De Amerikaanse president Donald Trump reageert alvast op die economische druk. Hij wil in meerdere stappen bepaalde stukken van het land opnieuw openen, tenminste als het virus daar onder controle is. Hij wil de restricties op bepaalde bedrijven versoepelen, zodat de economie weer langzaam op gang kan komen. Volgens de gouverneur van New York zou het virus eindelijk onder controle zijn. Amerika is momenteel het zwaarst getroffen gebied ter wereld, met meer dan 710 000 gevallen en meer dan 37000 doden, gevolgd door meerdere Europese landen zoals Spanje en Italië. China staat ondertussen op plaats 7, als we de cijfers van de Chinese communistische partij mogen geloven tenminste. Daar zouden volgens het communistische regime namelijk maar iets minder dan 83000 gevallen zijn en 4600 doden.

Toekomst van onze kinderen in gevaar

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, waarschuwt ook alvast voor de economische gevolgen van het coronavirus. Volgens hem komt de toekomst van onze kinderen in gevaar. Hij wil dat gezinnen en leiders overal ter wereld klaar zijn om ze te beschermen. Hij zei in een videoboodschap dat de levens van de kinderen volledig worden opgeschud door covid-19. Scholen zijn leeg, de lockdowns leggen veel druk op gezinnen en kansarme gezinnen kunnen moeilijker rondkomen, wat vooral een impact zal hebben op de kinderen van die gezinnen.