De Taliban zetten gesprekken stop over een gevangenenruil met Afghanistan. Ze weigeren nog te praten met de Afghaanse president Ashraf Ghani. Naar verluidt is dit een reactie op de Afghaanse regering. Een hoogstaand lid van de Afghaanse regering zou gezegd hebben 15 jihadisten niet vrij te laten, omdat ze betrokken waren bij grote aanslagen in het land. Dit gebeurt allemaal pas enkele dagen nadat de jihadistische terreurorganisatie een publieke verklaring verspreid heeft. In die verklaring waarschuwden ze Amerika, omdat de Amerikanen volgens hen het vredesakkoord van enkele maanden geleden niet respecteerden.

Suhail Shaheen is de vertegenwoordiger voor de Taliban in Qatar. In een reeks tweets zei hij het volgende: “De gevangenen van het Islamitische Emiraat – zo noemen de Taliban zichzelf – zouden al lang vrijgelaten moeten zijn. Dat was afgesproken in een ondertekend akkoord. Dat akkoord legde de basis voor intra-Afghaanse onderhandelingen. Maar de vrijlating van onze gevangenen wordt opzettelijk vertraagd. Dat is een schending van ons vredesakkoord. Daarom wordt ons team onmiddellijk teruggeroepen uit Kabul, de hoofdstad van Afghanistan.”

(lees verder onder de tweets)

Vredesproces met Taliban onder druk

De vrijlating was een deel van het vredesakkoord dat Amerika had ondertekend met de terreurorganisatie. De Amerikanen zouden de vrijlating van 5000 jihadistische terroristen begeleiden die in Afghanistan werden vastgehouden. Dat gebeurt nu niet onmiddellijk. Daarnaast beschuldigden de Taliban eerder Amerika ervan hun deel van het verdrag niet te respecteren. In een publieke verklaring schreven ze dat “het Islamitische Emiraat toewijding getoond heeft om het verdrag volledig te respecteren” en dat de “Amerikanen daarentegen het verdrag al meerdere malen geschonden hebben”. Volgens de Taliban zouden Amerika en Amerikaanse partners nog luchtaanvallen hebben uitgevoerd tegen de bezette gebieden. En dat zou een schending zijn van het verdrag. 

Het vredesproces in Afghanistan met de Taliban komt zo zwaar onder druk te staan. Eerst liepen de spanningen op tussen de Taliban en Amerika, nu tussen de Taliban en de Afghaanse regering. Analist Wahidullah Ghazikhail vertelde aan Arab News, een krant uit Saudi-Arabië, dat dit wel eens zou  kunnen leiden tot geweld. “De waarschuwingen naar de VS, de groeiende frustraties met Afghaanse leiders en nu het uitstellen van de gevangenenruil zijn duidelijke signalen. Het vredesproces zal nog lang niet beginnen in Afghanistan. Dat kan wel eens ervoor zorgen dat de Taliban hun lente-offensief beginnen.” De plannen van Amerika om hun soldaten weg te halen uit Afghanistan, verbeteren volgens Wahidullah Ghazikhail de situatie niet.