De Taliban, een jihadistische organisatie, waarschuwt Amerika dat inbreuken tegen hun verdrag zullen leiden tot wantrouwen en geweld. Dat verdrag werd ondertekend na een anderhalf jaar van intensieve gesprekken. Het maakte deel uit van de belofte van president Trump om de strijd in het Midden-Oosten stop te zetten.

“Het Islamitisch Emiraat heeft tot nu toe toewijding getoond om het verdrag volledig te respecteren. De Amerikanen daarentegen hebben het verdrag al meerdere malen geschonden. Dat geldt ook voor hun lokale en buitenlandse collega’s. Omdat we al meerdere inbreuken hebben gezien, eisen we dat Amerika de afspraken begint na te komen en dat ook eist van de collega’s. Als die inbreuken blijven doorgaan, zal dat een atmosfeer van wantrouwen creëren. Zoiets brengt het verdrag in gevaar en zal ons dwingen om te reageren, dus om de gevechten aan te wakkeren,” zo stond geschreven in een statement van de islamitische terreurorganisatie.

5000 Taliban-jihadisten opnieuw vrij en geen luchtaanvallen meer

In dat verdrag beloofde Amerika om 5000 gevangengenomen Taliban-jihadisten vrij te laten. Daarnaast zouden Amerika en Afghanistan geen luchtaanvallen meer uitvoeren. De Taliban zou daarvoor geen aanvallen meer uitvoeren in steden of tegen regeringstroepen. Volgens de Taliban respecteert Amerika die deal niet. Ze beweren ook dat ze de Verenigde Staten al gewaarschuwd hebben, maar kregen naar eigen zeggen geen gehoor. Daarom verspreiden ze nu dit publieke statement.

Amerikaanse generaals kritisch tegenover verdrag met Taliban

Zelfs toen president Donald Trump bleef zeggen dat hij de eindeloze conflicten wilde oplossen, stonden meerdere voormalige Amerikaanse generaals kritisch tegenover het verdrag. Het conflict in Afghanistan is al sinds 2001 aan de gang. Amerika wilde toen de Taliban vernietigen. Hun motto was toen nog “we do not negotiate with terrorists,”,we onderhandelen niet met terroristen. Amerika bleef nog doorvechten onder Donald Trump. Het conflict wordt gezien als de langst durende Amerikaanse oorlog tot nu toe.