De Taliban heeft met het hoofd van de Amerikaanse troepen gesproken in Afghanistan. Amerika en de Taliban hopen met dit gesprek de oplopende spanningen van afgelopen dagen op te lossen. Ze hadden een vredesakkoord bereikt afgelopen februari, maar dat liep blijkbaar mis. Volgens de Taliban zouden Amerika en de Amerikaanse partners nog steeds luchtaanvallen uitvoeren, wat tegen het verdrag is. Amerika ontkent deze beschuldigingen. Daardoor publiceerde de Taliban een openbare waarschuwing dat verdere inbreuken zouden leiden tot geweld. Een gevangenenruil tussen Afghanistan en de Taliban liep daarnaast ook nog eens mis, waardoor het vredesakkoord in gevaar kwam.

Amerikaanse leger al 19 jaar actief in Afghanistan

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger heeft de Taliban gevraagd de aanhoudende aanvallen op de Afghaanse veiligheidstroepen stop te zetten. De woordvoerder zei dat de Amerikaanse hulp zou blijven doorgaan, zoals afgesproken in het vredesverdrag. Dat verdrag werd ondertekend in februari en maakte de weg vrij om Amerikaanse troepen terug naar huis te halen. Het Amerikaanse leger is al 19 jaar actief in Afghanistan. Dat wordt gezien als de langst durende Amerikaanse oorlog ooit.

Gesprekken in Doha tussen Amerikaanse generaal en Taliban

Suhail Shaheen, de vertegenwoordiger van de Taliban, zei dat de delegatie met Amerika gesproken heeft in Doha. Ze hebben onder andere de inbreuken, aanvallen en nachtelijke ‘plunderingen’ besproken, die Amerika – althans volgens de Jihadistische terreurorganisatie – heeft uitgevoerd. Amerika ontkent alles en beweert dat het leger geen aanvallen uitgevoerd heeft buiten de oorlogsgebieden.

(lees verder onder de tweet)

Historisch vredesverdrag met Taliban om bloedvergiet te eindigen

Het historisch vredesverdrag tussen de terreurorganisatie en Amerika kwam er na meer dan anderhalf jaar intensieve onderhandelingen. Het was deel van Trumps belofte om het eindeloos bloedvergiet in het Midden-Oosten te stoppen. Alhoewel veel voormalige Amerikaanse generaals tegen het verdrag waren, werd het toch ondertekend. De Taliban beweert minder aanvallen uit te voeren op Afghaanse troepen of NAVO-troepen, maar er worden nog steeds aanvallen uitgevoerd. Naar verluidt enkel op verre, afgezonderde Afghaanse buitenposten. Volgens Afghanistan werden er ook nog luchtaanvallen uitgevoerd in het noordoosten van de Badakhshanprovincie. 27 Talibanjihadisten zouden daarbij gesneuveld zijn. De terroristen ontkennen dit. Volgens de jihadisten zijn er enkel burgers gesneuveld bij die aanvallen.