De federale regering heeft zaterdag een pakket nieuwe maatregelen goedgekeurd om de coronacrisis aan te pakken. De zogenaamde superkern zette het licht op groen voor onder meer een betalingsuitstel van belastingen en van leningen bij banken. Ook de GAS-boetes voor wie de coronarichtlijnen overtreedt, worden gelijkgetrokken over het hele land.

Burgers die zich niet houden aan de maatregelen kunnen een GAS-boete van 250 euro krijgen. Voor handelaars die de richtlijnen overtreden, kunnen de boetes oplopen tot 750 euro. Normaliter bepalen de gemeentes welke niet-strafrechtelijke overtredingen beboet kunnen worden met een administratieve sanctie. De regering wil echter een uniforme aanpak over het hele land en besliste daarom om de boetes voor corona-overtredingen overal gelijk te trekken. Bovendien kunnen ze onmiddellijk geïnd worden.

Politiestaat

De superkern – dat is de bijeenkomst van premier Sophie Wilmès (MR), de vicepremiers van de volmachtenregering  en de voorzitters van de partijen die de volmachten leverden – keurde ook een betalingsuitstel voor belastingen en leningen bij banken goed. Over een mogelijke ‘coronabonus’ voor zorgverstrekkers werd voorlopig nog niets beslist. Dat leek nochtans wel op tafel te liggen door berichtgeving eerder deze week en uitspraken van minister Alexander De Croo (Open Vld) en sp.a-voorzitter Conner Rousseau.

Deze week kwam er meermaals kritiek op de aanpak van de federale regering en uitspraken van Binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V). Die laatste eist van de politie onder meer een “rigoureuze en ongenuanceerde” toepassing van de coronarichtlijnen. De liberalen – die nochtans zelf deel uitmaken van de regering – waarschuwden voor het afglijden naar een “politiestaat”. Zelf zegt De Crem formeel afstand te nemen van kliklijnen, huiszoekingen zonder voorafgaand bevel of een avondklok.

Lees ook:

De Crem houdt politie in het gareel ondanks kritiek liberalen