De Spaanse premier Pedro Sánchez uit zware kritiek naar de Europese Unie. “Onze burgers zijn aan het sterven en onze ziekenhuizen kunnen het niet aan. Of we reageren met onvoorwaardelijke solidariteit, of onze unie faalt,” schrijft de Spaanse premier.

(Lees verder onder de tweet)

Spaanse premier wil meer solidariteit 

“We leven in moeilijke tijden die moedige beslissingen vereisen om onze burgers te beschermen. Het wordt tijd dat Europa een eensgezind, uniek, extreem en ambitieus antwoord biedt dat ons economisch en sociaal model behoudt. Europa staat op het spel,” zo tweette de premier op 5 april 2020.

Volgens de premier staat Europa momenteel oog in oog met de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Burgers sterven of vechten voor hun leven in de ziekenhuizen. De ziekenhuizen lopen overvol en kunnen de druk niet meer aan. Hij noemt de pandemie “het grootste gevaar voor de volksgezondheid sinds de griepepidemie van 1918.”

“Of wij gaan deze uitdaging aan, of we falen als unie”  

De Europese Unie zou volgens hem een nieuw soort oorlog voeren. Een oorlog tegen een vijand die je niet kan zien. Een oorlog die de toekomst van het Europese project aan het testen is. De omstandigheden zijn buitengewoon en vergen onvoorwaardelijke solidariteit tussen de Europese landen. “Of wij gaan deze uitdaging aan, of we falen als unie,” voegt hij daar nog aan toe.

“Echt bewijs van toewijding”

“We hebben een kritisch punt bereikt,” schrijft de premier in de Britse krant The Guardian, “een punt waarop zelfs de landen en overheden die het meest de EU steunen, zoals Spanje, echt bewijs willen zien van toewijding. We hebben onvoorwaardelijke solidariteit nodig.”

Hij vindt dat de EU onder druk staat, omdat solidariteit een basisprincipe is van elk EU-akkoord. Als die solidariteit ontbreekt, komt het hele Europese systeem onder druk te staan. Zonder solidariteit is er volgens hem geen band, zonder band is er ontevredenheid en zo wordt de geloofwaardigheid van het Europese project zwaar geschaad.

Spaanse premier blij met bepaalde Europese maatregelen

Hij zegt wel blij te zijn met bepaalde maatregelen die zijn aangekondigd. Zo verwijst hij naar het tijdelijke “noodaankoopprogramma” van de Europese Centrale Bank en het SURE-plan van de Europese commissie. Maar volgens hem moet Europa bouwen aan een echte oorlogseconomie en Europees verzet promoten. Daar moet Europa zo snel mogelijk aan beginnen met maatregelen die bijvoorbeeld de staatsschuld oplossen die veel staten zoals Spanje oplopen door de crisis.

“Als we niet samen winnen, verliezen we allemaal”

Hij verwijst terug naar de economische crisis van 2008. Zo zegt hij dat Amerika groots reageerde, maar Europa sober. Europa moet volgens hem met grote projecten komen, want na de coronacrisis zal een economische en sociale crisis volgen. “Als we niet samen winnen, verliezen we allemaal,” voegt hij er nog aan toe.