Met hulp van zowel China, Rusland en de EU is Servië een van de breedst geholpen landen in de wereld. Critici wijzen er op dat deze hulp geenszins belangeloos is. Servië heeft niet, zoals veel andere Balkanlanden, eenzijdig het pad tot EU-lidmaatschap gekozen. De kans bestaat daarom dat de grootmachten strijden om Servië door middel van medische hulp.

Servië meldde de eerste coronabesmetting op 5 maart. Inmiddels zijn er tegen de 3.000 mensen besmet en zijn er 66 mensen gestorven. Meteen nadat het virus werd gemeld ging Servië op zoek naar internationale hulp. De grootste hulp lijkt hierbij vanuit China te komen, maar dat is mogelijk schijn.

Hulp naar Servië

China stuurde op 21 en 22 maart als eerste hulp naar Servië. Naast medisch materiaal gingen er ook doktoren mee die de leiding kregen in de strijd tegen het virus. De ambassadeur van China in Belgrado benadrukte de ‘ijzeren vriendschap’ tussen Servië en China. Na de hulp volgde een publiek vertoon van Chinese vlaggen in Servië. Ook noemde Servische president Vucic de Chinese president Xi Jinping een “broeder” van het Servische volk.

Ook Rusland werd door de Serviërs om hulp gevraagd. Hierop antwoordde de Russen dat: “Rusland Servië zal helpen, zoals ze altijd heeft gedaan.” De Russen stuurden op 3 april de eerste hulp in de vorm van doktoren. Servië en Rusland worden vaak broedervolkeren genoemd, maar de hulp is volgens critici niet belangeloos. Rusland ziet Servië graag buiten de EU en de NAVO.

(Lees verder onder de video)

De Europese Unie kreeg van het Servische kabinet flink op haar donder. Zo beschuldigde de Servische president Vucic de Europese Unie van een “gebrek aan solidariteit”. Desondanks krijgt Servië miljoenen in steun van de EU, naast toegang tot allerlei medische middelen. Ook is de opbouw van de medische sector in Servië grotendeels te danken aan Europese steun.

(Lees verder onder de video)

De rol van Kosovo?

Veel critici vragen zich af waarom de reactie op de Europese Unie zo fel is, maar de Serviërs voor veel minder dankbaar zijn van de Chinezen. Één verklaring is de combinatie van Chinese investeringen en stagnatie in EU-lidmaatschap voor Servië. China heeft de afgelopen jaren veel in Servië geïnvesteerd, terwijl Servië de Europese Unie nog niet is toegetreden. Hierdoor zouden de Serviërs het gevoel kunnen hebben dat de EU de Serviërs in de steek laat.

Een andere verklaring stelt dat China een belangrijke partner is in het Kosovovraagstuk. China, als lid van de Permanente Veiligheidsraad in de VN, kan de erkenning van Kosovo als staat tegenhouden. Hierdoor is het in het belang van de Serviërs om China te vriend te houden. Tegelijkertijd is Servië buiten de EU voor China een goede partner om de invloed van de EU te beperken.