“Ik kan morgen een half miljoen serologische tests hebben maar we kunnen ze niet gebruiken omdat ze onbetrouwbaar zijn”, stelt minister Philippe De Backer (Open Vld) in een interview met L’Echo. De tests gaan na of iemand reeds besmet is geweest met het coronavirus en dus immuniteit heeft opgebouwd.

De Backer is verantwoordelijk voor de bevoorrading van medisch materiaal in deze coronacrisis. Na de malaise met miljoenen mondmaskers, heeft de federale overheid nu ook problemen om betrouwbare serologische tests te vinden. Die moeten antilichamen detecteren in het bloed van mensen die mogelijks besmet zijn geweest met het coronavirus. Wanneer men op grote schaal serologische gaat testen, wordt het duidelijk welke controlemaatregelen effect hebben.

De Backer: “We hebben een strategie”

“Ik kan morgen een half miljoen serologische tests hebben maar we kunnen ze niet gebruiken omdat ze onbetrouwbaar zijn. Het is Chinese rommel, waarvan ik niets moet hebben”, stelt De Backer tegenover L’Echo. “Andere landen zeggen dat ze miljoenen tests hebben, maar van welke kwaliteit? Als je wilt testen, heb je een strategie nodig. We hebben een strategie.”

Vanaf dit weekend zouden elke dag 10.000 tests moeten uitgevoerd worden. Op dit moment zijn dat voornamelijk tests om besmettingen vast te stellen. De voorbije weken werd amper getest door een gebrek aan capaciteit. Enkel in de ziekenhuizen kregen opgenomen patiënten een PCR-test, die nagaat of iemand op dat moment drager is van het coronavirus. Binnen zo’n drie weken zou er volgens De Backer ook serologisch getest worden om immuniteit in kaart te brengen. “Om de terugkeer naar het normale leven voor te bereiden”, besluit de minister.

Lees ook:

De Backer: “Gaan naar ettelijke duizenden coronatesten per dag”