De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus beschuldigt Taiwan ervan deel te nemen aan een racistische laster- en intimidatiecampagne tegen zijn persoon. De Taiwanese regering noemt de beschuldigingen ongegrond en eist een verontschuldiging. Taiwan – en steeds meer westerse landen zoals de Verenigde Staten – beschuldigen de WHO ervan té pro-Chinees te zijn.

Volgens WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft Taiwan een racistische lastercampagne tegen zijn persoon op poten gezet. Tedros ligt de laatste tijd steeds meer onder vuur. Sociale media werden de afgelopen weken overspoeld door berichten van Chinese dissidenten en activisten uit Hongkong en Taiwan, waarin Tedros ervan beschuldigd wordt te liegen namens de Chinese overheid.

(Lees verder onder de tweet.)

WHO onder vuur

Het internationale orgaan ligt onder vuur vanwege de problematische band met communistisch China. Zo bleef de WHO in de eerste weken van de uitbraak kritiekloos informatie van de communistische Chinese autoriteiten herhalen. Daarenboven werd de Chinese aanpak herhaaldelijk bejubeld. Waarschuwingen van Taiwanese artsen – niet vertegenwoordigd in de WHO – werden genegeerd. De WHO weigerde, mogelijk als gevolg van de Chinese desinformatie, lange tijd om de coronavirusuitbraak als pandemie te bestempelen.

“Taiwan, ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ze kennen de campagne. Ze distantiëren zich er niet van. Ze begonnen me zelfs te bekritiseren te midden van al die belediging en laster, maar het kon me niet schelen”, zei Tedros. 

Tedros is van opleiding microbioloog en deed onderzoek naar malaria. In 2017 was hij de eerste niet-arts die directeur-generaal werd van de WHO. Daarvoor was hij de Ethiopische minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken. Hij was lid van het linkse Volksbevrijdingsfront van Tigray.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde door te stellen dat het “in geen geval” persoonlijke aanvallen “aanmoedigde”. Het ministerie veroordeelde ook “om het even welke vorm van discriminatie”. Wel vindt de Taiwanese regering dat veel van de kritiek op de WHO legitiem is. “Er zijn vragen geweest over de aanpak van de situatie. In democratische samenlevingen moeten mensen in staat zijn om deze meningen vrij te uiten”, klinkt het.

Taiwan internationaal buitengesloten door Chinese druk

Taiwan wordt niet vertegenwoordigd in de WHO en andere VN-organen omdat het eiland niet internationaal erkend wordt, voornamelijk door Chinese druk. China beschouwt Taiwan als deel van zijn grondgebied. Landen, internationale organisaties en ondernemingen die commerciële en diplomatieke banden met het Chinese vasteland willen onderhouden mogen Taiwan niet als staat erkennen.

“Jarenlang zijn we uitgesloten van internationale organisaties en we weten als geen ander hoe het voelt om gediscrimineerd en geïsoleerd te worden. Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om directeur-generaal Tedros uit te nodigen om Taiwan te bezoeken en zelf te ervaren hoe betrokken het Taiwanese volk is bij en bijdraagt aan de wereld, zelfs als het geconfronteerd wordt met discriminatie en isolement”, zegt de Taiwanese president Tsai Ing-wen.

Trump ook kritisch voor WHO

Eerder haalde ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) WHO. Trump verwijt de WHO “China-centrisch” te zijn en slechte aanbevelingen te geven in de strijd tegen het coronavirus. Hij suggereerde dat hij de financiering van de WHO zou kunnen stopzetten.