Na een wekenlange tocht over de Middellandse Zee loopt de missie van het Duitse Sea-Eye ten einde. De migranten aan boord zijn opgevangen door het Rode Kruis op een cruiseschip. Het schip de ‘Alan Kurdi’ transporteerde de vluchtelingen van Libische wateren naar Europa. Desondanks mogen ze nog niet aan land, aangezien de Italiaanse havens gesloten blijven. Waar de vluchtelingen hun eerste Europese stappen zullen zetten, is daarom nog onduidelijk. 

Het was een groot avontuur voor de bemanning. Ondanks verschillende aansporingen om niet uit te varen, ging de ‘Alan Kurdi’ toch op pad. Veel critici vonden dit onverantwoordelijk, maar volgens ‘Sea-Eye’ was het een ‘humanitaire noodzaak’. Nadat 150 illegale migranten waren opgepikt, zocht het schip een haven. Tegelijkertijd sloten Italië en Malta hun havens uit veiligheidsoverwegingen vanwege het coronavirus. De ‘Alan Kurdi’ dobberde dagen buiten de territoriale wateren van Italië, wachtend op een aanmeerplaats. Het wachten heeft beloond, de migranten zijn inmiddels opgevangen door het Italiaanse Rode Kruis.

(Lees verder onder de tweet)

Wordt vervolgd

Toch is het verhaal hiermee nog niet helemaal ten einde. Het is immers nog niet bepaald waar de migranten uiteindelijk naartoe mogen. Op dit moment zijn de migranten verplicht veertien dagen in quarantaine op een ‘cruiseschip’. Italiaanse autoriteiten hebben dit schip verzorgd, maar naar verwachting zullen zij niet zomaar de migranten opvangen. De Duitse ambassade in Rome blijft daarentegen positief. Daar gaat men ervan uit dat de lidstaten van de EU de illegalen netjes zullen verdelen.

(Lees verder onder de video)

De bemanning van ‘Sea-Eye’ komt nog met een opmerkelijke afsluiter. Het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg elf dagen geleden om álle ‘reddingsoperaties’ stil te leggen. De ‘Alan Kurdi’, een schip onder Duitse vlag, meende echter de migranten al ‘gered’ te hebben. Nu zegt de ‘Alan Kurdi’ echter het volgende: “We doen er alles aan om een reddingsoperatie te beginnen in mei. Mensen laten verdrinken vanwege de coronacrisis is net zo slecht als alle andere redenen die in dit debat zijn gebruikt.” Wordt dus vervolgd.