De vrouw van de Qatari Sjeik Talal Al-Thani, Asma Arian, roept om hulp bij het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Ze beweert dat Qatar haar man martelt en mishandelt in gevangenschap. De Sjeik wordt al zeven jaar opgesloten, naar verluidt zonder aanklacht.

Fundamentele mensenrechten geschonden

“Sjeik Talal leeft in zware omstandigheden in de gevangenis. Zijn fundamentele mensenrechten worden geschonden. De mishandelingen die hij moet doorstaan, brengen zijn leven in gevaar. De omstandigheden hebben hem ook afgezonderd van zijn kinderen”, aldus Asma Arian.

(lees verder onder de tweet)

Sjeik Talal Al-Thani opgesloten zonder aanklacht

Sjeik Talal is de kleinzoon van overleden Sjeik Ahmad bin Ali Al-Thani, de afgetreden emir van Qatar, die op de troon zat van 1960 tot 1972. Hij werd in 1972 afgezet door zijn neef Sjeik Khalifa bin Hamad, de grootvader van de huidige emir van Qatar Tamim bin Hamad.

Vorig jaar vertelde Asma Arian op een conferentie waarom haar man opgesloten zit. Volgens haar waren er spanningen in de royale familie. Na de dood van Sjeik Abdul Aziz, één van de oprichters van Qatar, liepen die spanningen stevig uit de hand. Kort na de dood van Sjeik Abdul Aziz in 2008, tijdens zijn ballingschap in Saudi-Arabië, werden alle rekeningen van Sjeik Talal geblokkeerd. Zijn erfenis werd hem ook ontzegd na de dood van zijn vader. Hij werd vervolgens opgesloten omdat hij zijn schulden niet kon betalen.

Gezondheid van Sjeik Talal Al-Thani in gevaar door coronacrisis

In een interview met de krant Al-Arabiya vertelde Arian over haar leven in Qatar, nadat haar man werd opgesloten. De regering van Qatar heeft haar, zo beweert ze, gedwongen om in miserabele en armoedige omstandigheden te leven. Ze kreeg zelfs geen toegang tot elementaire gezondheidszorg en educatie.

Haar statement komt niet toevallig nu tijdens de coronacrisis. In verschillende landen breken protesten uit in de gevangenis. Gevangenen maken zich zorgen over hun gezondheid en veiligheid. Dat gebeurt ook in Qatar. Ze maakt zich dus extra zorgen over het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van haar man.