Met klassieke linkse maatregelen wil PS-voorzitter Paul Magnette de economische gevolgen van de coronacrisis indijken. De Waalse socialisten willen van het momentum gebruik maken om de hele economie anders te gaan organiseren.

Intussen is het afwachten of de coronamaatregelen volgende week nog eens met twee weken verlengd worden. De federale overheid stelde al een groep van experts samen die de relance na de crisis moeten voorbereiden en uitvoeren. Over de concrete te nemen maatregelen verschillen de politieke partijen echter grondig van mening. PS-voorzitter Paul Magnette legt alvast 125 maatregelen op tafel, waaronder vooral traditionele socialistische recepten.

Ander sociaal en economisch model

Na de crisis moeten we geleidelijk en voorzichtig naar een ander sociaal en economisch model evolueren, vindt Magnette. Niet alleen in België, maar ook in de Europese Unie. Zo vindt de PS-voorzitter dat de Europese begrotingsregels wel eens herbekeken mogen worden. Ook de klassieke vraag naar een betere aanpak van belastingontduiking staat op Magnettes agenda.

Het PS-coronaplan draait verder voornamelijk om koopkracht en het optrekken van de laagste lonen. Het idee van een eenmalige ‘coronabonus’ voor zorgverstrekkers is hij echter niet genegen. Dat voorstel wordt dan weer wel verdedigd door sp.a-voorzitter Conner Rousseau en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). Magnette pleit wel voor cultuur- en horecacheques om die sectoren te ondersteunen na de crisis.

Tot slot stelt de PS een radicale ommezwaai in het productiemodel voor indien België participaties neemt in bedrijven of overgaat tot nationalisaties. In sectoren zoals de gezondheidszorg mogen we niet afhankelijk zijn van het buitenland, vindt Magnette. Dat betekent zelf mondmaskers en tests produceren. 

Lees ook:

Oostenrijk versoepelt mogelijk coronaregels na “sneller en restrictievere reactie”