Polen heeft een van de strengste abortuswetten van Europa. Nu ligt er echter een voorstel klaar om de wet nog strenger te maken. Hierdoor zouden vrouwen een gehandicapt kind niet meer mogen aborteren. Dit gaat volgens veel Poolse feministen te ver. Zij lieten gisteren van zich horen in de hoofdstad Warschau.

Op het moment is abortus in Polen verboden, tenzij het gaat om een verkrachting, een ‘handicap’ of een gezondheidsrisico voor de moeder. Al in 2016 was er een voorstel om abortus compleet aan banden te leggen. Dat voorstel kwam er niet door, onder andere door verschillende protesten. Het huidige wetsvoorstel stamt uit 2018 en is iets minder streng: alleen abortus door een ‘handicap’ staat op het spel. Naar verwachting gaat het parlement hier deze week dieper op in.

Feministen voeren autoprotest

Veel Polen zijn het niet eens met een strengere abortuswetgeving. Zij lieten van zich horen op Twitter onder:#RatujmyKobiety, letterlijk vertaald: “Laten we vrouwen redden.” Door het coronavirus gelden er in Polen strenge beperkingen op groepsvorming. Protesteren in de traditionele zin is daarom nagenoeg onmogelijk. Toch vonden enkele feministen een creatieve manier om de beperkingen te omzeilen.  

(Lees verder onder de video)

In plaats van de straat op te lopen, stapten de feministen in de auto om te protesteren. Met spandoeken aan de zijkanten en een paraplu uit het raam, reden de vrouwen rond. Ondertussen toeterden de bestuurders en hielden zij het verkeer op. Eveneens werden er mensen op fietsen gespot die een spandoek achter zich voerden. Niet iedereen was even blij met opstopping in het verkeer. De politie liet ook weten boetes uit te delen aan mensen die zich niet aan de ‘lockdown’ houden.

Misbruik van situatie?

Polen die voor abortus zijn, vrezen dat hun stem door de coronabeperkingen niet goed gehoord wordt. Zij zijn daarnaast bang dat de zittende macht ‘misbruik’ zal maken van de situatie. Met weinig protest, zou de wet “zo door het parlement komen”, menen de feministen. De zittende macht – Recht en Rechtvaardigheid (PiS) – probeerde immers eerder al een compleet abortusverbod in te voeren. Huidige president, Andrzej Duda, gaf dan ook aan “de wet te tekenen als die langs kwam op [zijn] bureau.”