De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) wil dat China de wereld toegang geeft tot de virologische laboratoria in Wuhan. Volgens Pompeo heeft de communistische overheid van China de verplichting om transparant te zijn, zodat de wereld kan leren hoe de coronapandemie kon ontstaan.

“We hebben nog steeds geen toegang gekregen, de wereld heeft nog steeds geen toegang gekregen tot het Virologisch Instituut van Wuhan daar. We weten niet precies waar dit virus vandaan komt”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.).

(Lees verder onder de tweet.)

Pompeo: “Bezorgdheid over veiligheid in labo’s blijft”

Volgens Pompeo blijven de Verenigde Staten bezorgd over de veiligheid in de laboratoria. “Er zijn vandaag binnen China meerdere laboratoria die blijven werken, denken we, aan besmettelijke ziekteverwekkers en we weten niet of ze werken op een niveau van veiligheid om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt”, klinkt het.

“De Chinese Communistische Partij vertelt ons dat ze onze partners willen zijn. Er is een voortdurende verplichting van betrouwbare partners om deze informatie te delen”, besluit Pompeo.

China verzet zich tegen onderzoek

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng zegt ondertussen dat zijn land “zich resoluut verzet” tegen elk “gepolitiseerd” internationaal onderzoek dat ervan uitgaat dat China schuldig is.

Eerder pleitte de Australische premier Scott Morrison voor een internationaal onderzoek naar hoe het coronavirus zich ontwikkelde en verspreidde. Het pleidooi zorgde voor een diplomatieke rel tussen China en Australië. De Chinese regering voelde zich geviseerd en reageerde door Australië economisch af te dreigen.