Opvallend fragment in het VTM-programma ‘Helden van hier – Corona’ maandagavond. Een bezorgde man uit Oostende verwittigde de politie omdat hij mensen “Allahu akbar” hoorde schreeuwen tijdens het dagelijks eerbetoon aan de zorgsector, maar de agenten die ter plaatse gingen namen die oproep niet al te serieus. Ze lachten de man zelfs uit. 

Iedere dag om 20u komen mensen buiten staan om te applaudisseren voor de mensen die in de zorg werken. In Oostende besloten enkele moslims niet om te applaudisseren, maar om “Allahu akbar” te roepen uit het raam. Een man hoorde dat en verwittigde de politie. Een patrouille werd gevraagd ter plaatse te gaan, maar zij hadden daar weinig zin in. “Tegenwoordig, als je ‘Allahu akbar’ roept, bent je een terrorist. Allee. Zou jij nu daarvoor durven de politie bellen”, vroegen de agenten zich lachend af. 

“Criminaliteit opgelost, de boel gaat niet ontploffen”

Wanneer de agenten dan toch ter plaatse gingen, werden ze aangesproken door de man die de politie verwittigd had. Hij legt de agenten uit dat het niet de eerste keer is dat de mensen luid “Allahu akbar” schreeuwen. “Het is natuurlijk ook niet verboden om ‘Allahu akbar’ te roepen”, reageerden de agenten. “Een goeie raad, probeer u daar niet te veel van aan te trekken.”

Omdat de man ook vermoedde dat de moslims aan het samenscholen waren, ondanks het verbod daartegen vanwege de coronamaatregelen, ging de politie dan toch het appartement van de moslims binnen. Daar treffen ze enkele moslima’s aan die niet begrijpen waarom de buren zo reageren. “Ik ben moslim. Ik wil voor corona, voor alle moslims zeggen: ‘Allahu akbar, weg corona’. Wat is het probleem als ik dat zeg?”, vroeg de vrouw zich af. 

De agenten bevestigen dat dat geen enkel probleem is, maar vragen om misschien iets anders in het Arabisch te roepen. “Alhamdulillah”, stelt één van de agenten voor. “Omdat de mensen panikeren als iemand Allahu akbar roept.” Ze verlaten het appartement en spotten met de man die hen gebeld had. “Meneer, we hebben de criminaliteit opgelost, de boel gaat niet ontploffen”, lachen ze. “En morgen gaat hij bellen: ‘ze roepen Alhamdulillah’. Ik weet niet wat dat wil zeggen. De boel gaat ontploffen.