In de strijd tegen ‘nepnieuws’ komt de Poolse overheid met een app. De app zou op een gebruiksvriendelijke manier coronanieuws op ‘waarheid’ kunnen onderzoeken. De app komt in navolging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die naast een ‘pandemie’ ook van een ‘infodemie’ spreekt.

Al in februari stelde de Wereldgezondheidsorganisatie dat vals nieuws over corona zich sneller verspreidde dan het virus zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie sprak dan ook over een ‘infodemie’ – een pandemie van valse informatie.

In de strijd tegen ‘valse informatie’ hebben verschillende sociale media al maatregelen genomen. Zo zorgt Twitter er bijvoorbeeld voor dat mensen geen informatie over corona krijgen van accounts die door Twitter als ‘nepnieuws’ worden beschouwd. Critici menen dat hiermee de vrijheid van meningsuiting in gevaar is en mensen zelf moeten bepalen wat verantwoord advies is.

(Lees verder onder de video)

#FakeHunter project

Polen helpt thans mee in de strijd tegen ‘nepnieuws’ over corona. Het Poolse persagentschap en het GovTech Polska-Programma – een werkgroep vanuit verschillende Poolse ministeries – zijn het #FakeHunter Project begonnen. Door het project kunnen mensen via een app controleren of bepaalde informatie over corona ‘klopt’.

(Lees verder onder de tweet)

De app werkt als volgt: een internetgebruiker stuurt een passage op die ze willen verifiëren. De passage wordt vervolgens gestuurd naar ‘deskundige desinformatie bestrijders’. Zij oordelen of de informatie klopt en geven daarnaast commentaar. Uiteindelijk publiceert het project het oordeel ook op hun website binnen 24 uur. Reeds 300 mensen hebben zich aangemeld als vrijwilliger voor het project. Iedereen kan zich aanmelden voor het project, maar wat de precieze voorwaarden zijn legt de website niet uit.

De hoge vertegenwoordiger van de Poolse overheidstechnologie zegt het volgende over het project: “#FakeHunter is een moedige stap in de strijd tegen desinformatie. Het doel van het project is om te strijden tegen een gemeenschappelijke vijand in de tijd van deze infodemie. We nodigen alle journalisten, internetgebruikers en desinformatiehaters uit om te vechten tegen dit gemeenschappelijke kwaad.”

Ook liet het Poolse persagentschap weten dat de onduidelijkheid over wat ‘echt nieuws’ en ‘nepnieuws’ is, gevaarlijk kan zijn. De levens van mensen en het voortbestaan van bedrijven zijn volgens het agentschap afhankelijk van ‘geverifieerde informatie’.