Het Europese Hof van Justitie heeft Polen, Hongarije en de Tsjechische Republiek veroordeeld omdat ze weigerden mee te gaan in het EU-spreidingsplan voor migranten uit 2015.

De Europese Raad besliste in 2015 om zo’n 160.000 migranten uit Italië en Griekenland over de rest van de Europese Unie te verspreiden. De drie landen weigerden echter de ‘migrantenquota’ uit te voeren. Zo argumenteerden de Oost-Europese regeringen onder meer dat het spreidingsplan een gevaar voor hun nationale veiligheid en openbare orde zou beteken.

Polen, Hongarije en de Tsjechische Republiek kunnen zich volgens het Europese Hof van Justitie echter “noch op hun verantwoordelijkheden betreffende de handhaving van wet en orde en de bescherming van binnenlandse veiligheid, noch op het zogenaamde slechte functioneren van het verplaatsingsmechanisme beroepen om het uitvoeren van dat mechanisme te vermijden”.

(Lees verder onder de tweet.)

Oost-Europese landen kritisch voor ‘migrantenquota’

De Europese Commissie daagde de drie landen in 2017 voor het gerecht. De Visegradlanden zijn sinds 2015 zeer kritisch geweest voor het migratiebeleid van de EU. In een aparte uitspraak gaf het Europese Hof van Justitie de EU gelijk in het hanteren van een quotasysteem. De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) had geprobeerd die quota nietig te laten verklaren.