“Een belemmering in de strijd tegen het coronavirus,” dat zegt de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa over alcohol. Sinds de ‘lockdown’ is de verkoop van alcohol in Zuid-Afrika verboden. De belangrijkste reden hiervoor: het voorkomen van misdaad. Desalniettemin blijkt de drooglegging juist ook te zorgen voor criminaliteit. Sinds de drooglegging hebben veel slijterijen last van plunderingen.

Hoewel in veel delen van de wereld de ‘coronacurve’ steeds meer afvlakt, begint het aantal besmettingen in Zuid-Afrika juist toe te nemen. Gisteren vond de grootste stijging sinds de uitbraak plaats met 251 nieuwe besmettingen. Daarmee heeft het land op het ogenblik 3034 besmettingen en 52 overledenen.

(Lees verder onder de tweet)

Plunderingen

Toen Zuid-Afrika een ‘lockdown’ invoerde, stelde het land ook meteen een verbod in op de verkoop van alcohol. De belangrijkste reden hiervoor is dat alcoholgebruik misdaad tot gevolg kan hebben. Dit leidt vervolgens weer tot ‘onnodige ziekenhuisopnames’. Ook zou alcoholgebruik leiden tot ‘een minder goed immuunsysteem’. Een laatste belangrijke reden is dat mensen onder de invloed van alcohol zich minder goed houden aan de sociale afstand.

De drooglegging is op haar beurt weer verantwoordelijk voor een nieuwe vorm van criminaliteit: plunderingen. In één van de hoofdsteden, Kaapstad, zijn op het ogenblik reeds 17 drankwinkels geplunderd. Ook proberen Zuid-Afrikanen op andere manieren aan hun drank te komen, bijvoorbeeld door zelf te gaan stoken. Ondanks alles, zijn de criminaliteitscijfers toch gedaald.

Er is veel kritiek op de drooglegging. De ‘lockdown’ in Zuid-Afrika is ” één van de strengste ter wereld. Zo mogen mensen niet eens hun hond uitlaten. Veel Zuid-Afrikanen zien daarom niet het voordeel ervan om daar nog eens bovenop drank te verbieden. Het grote aantal kleine ondernemers dat drank verkoopt is bezorgd. Zij vrezen failliet te gaan.

(Lees verder onder de tweet)

Voedseltekort

Naast drankwinkels, zijn ook normale supermarkten het slachtoffer van plunderingen. Veel critici wijzen erop dat dit één-op-één het resultaat is van ‘mismanagement’ van de Zuid-Afrikaanse overheid. In veel grote steden vormen zich dagelijks lange rijen mensen die voedsel krijgen toebedeeld. De honger zou desondanks groter zijn dan de voorraad, met grote opstanden als gevolg. “We zijn midden in een voedselcrisis. Het is oorlog hier,” aldus een ‘township-woordvoerder’.