Google gebruikt vanaf vandaag onze persoonlijke data in de strijd tegen het coronavirus. Het is de volgende stap die de Amerikaanse technologiegigant zet in een hele reeks maatregelen tegen het virus. “Betrouwbare informatie is belangrijk,” zo leest een tweet van Google, “zelfs nog belangrijker tijdens de coronacrisis. Om te helpen, verzamelen we educatieve, preventieve en lokale middelen omtrent covid-19.”

Ook België heeft een ‘data against corona’-taskforce opgericht om de mogelijkheden die de data biedt, te onderzoeken.

(Lees verder onder de tweet)

Anonieme persoonlijke data en track and trace apps

Verschillende landen doen het al. Track and trace apps worden wereldwijd ontwikkeld zodat in kaart kan worden gebracht waar iemand is geweest. Google ontwikkelt nu een eigen versie hiervan. Het bedrijf wil persoonlijke data gebruiken van Google Maps. Met die data kan het dan zien waar en om hoe laat er veel mensen samen kwamen, bijvoorbeeld in een supermarkt, een park…

Die data komt dan terecht in een “Community Mobility Report”. Zo is te lezen dat in België het aantal bezoeken aan recreatieve plekken en kleinhandel gedaald is met 84 procent, het aantal bezoeken aan grootwarenhuizen en apothekers is gedaald met 53 procent en het aantal parkbezoeken is ook met 66 procent gedaald. Het aantal mensen dat thuis zit is dan weer gestegen met 17 procent.

Google beweert wel rekening te houden met de privacy van de gebruikers. De gepubliceerde cijfers blijven slechts een beperkte tijd online. Er zouden strikte regels en protocollen zijn in verband met privacy. Het bedrijf wil inzichten verwerven in wat er veranderd is in de maatschappij, nadat de overheid coronamaatregelen heeft getroffen.

“De overheid kan zien of bepaalde maatregelen worden nageleefd”

Google komt aan die data via de locatiebepaling op de gsm. Woordvoerder Michiel Sallaets zegt dat elke gebruiker dus kan kiezen om zijn of haar locatie te delen. Als je die toestemming geeft, kan Google locatiedata verzamelen en daarvan statistieken opmaken. Hij benadrukt wel dat het om anonieme data gaat.

“Jouw buurman zal daarin niet zien of je gisteren naar de supermarkt bent geweest. Zo werkt het niet,” legt hij uit. De data kan wel gebruikt worden door de overheid. “Zo kan de overheid zien of bepaalde maatregelen rond social distancing worden nageleefd,” aldus de woordvoerder.