Dinsdag zijn diensten van het RIZIV gestart met een inspectie-operatie naar artsen die de coronaregels niet strikt naleven. In de zorgsector reageert men furieus. “Is dat nu de prioriteit?, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

De controles door het RIZIV zijn niet abnormaal. Meestal wordt er gezocht naar artsen die de sociale zekerheid misbruiken, door bijvoorbeeld te frauderen met de terugbetalingen van ingrepen. Tijdens de coronacrisis gooien de controlediensten het echter over een andere boeg. Dinsdag hebben artsen en ziekenhuizen een mail ontvangen van het RIZIV met daarin de boodschap om binnen de 21 uur alle informatie over ingrepen die plaatsvonden tussen 30 maart en 21 april over te maken. Reden? Het opsporen van artsen die nu niet-dringende ingrepen uitvoeren.

“Dreigbrieven”

De zorgsector die in coronatijden meer dan ooit onder druk staat, reageert furieus. “Onvoorstelbaar dat de overheid hier tijd insteekt”, zegt Marc Moens van het Belgisch Artsensyndicaat BVAS. “In heel België luidt men de klokken voor zorgverstrekkers of applaudisseren mensen in de straten en hangen ze witte lakens uit het raam. Wat doet de overheid? Dreigbrieven sturen en inspecteurs laten binnenvallen in ziekenhuizen.”

Moens zegt dat er zelfs ziekenhuizen zijn waarbij inspecteurs binnenvallen op een bepaalde dienst en er alle dossiers opvragen om hun controle uit te voeren. “Het wordt stilaan intimidatie”, zegt hij nog.

Tegenover Het Laatste Nieuws reageert ook Frank Vermassen, hoofdarts van het UGent. “Is dat nu de prioriteit?”, vraagt hij zich af. “Het kan niet dat artsen uit schrik voor een boete of sanctie van het RIZIV bepaalde patiënten zouden weigeren. Op dit moment is er meer dan ooit nood aan een heropstart van de ‘normale’ zorg in de ziekenhuizen. We zien dat te veel mensen de voorbije weken zorg uitgesteld hebben uit schrik om besmet te geraken.”