Volgens het Amerikaanse leger kwamen elf schepen van de Marine van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGCN) woensdag “gevaarlijk en provocerend” dichtbij Amerikaanse schepen in de Perzische Golf.

Volgens het Amerikaanse leger benaderden elf Iraanse vaartuigen zes Amerikaanse schepen in internationale wateren in de Perzische Golf. Op een gegeven moment kwamen de Iraanse schepen tot binnen 10 meter afstand van de Amerikaanse Kustwachtcutter Maui. De Amerikaanse schepen zouden daarop verschillende waarschuwingen hebben gegeven. Na ongeveer een uur vertrokken Iraniërs. 

“De gevaarlijke en provocatieve acties van IRGCN verhoogden het risico van misrekening en botsing, (en) waren niet in overeenstemming met de internationaal erkende Overeenkomst over het Internationale Reglement voor het Verhinderen van Botsingen op Zee”, klinkt het in een verklaring.

(Lees verder onder de tweet.)

Gelijkaardige incidenten met schepen komen vaker voor

“We evalueren hoe we het beste kunnen reageren en hoe we ons ongenoegen kunnen uiten over wat er gebeurd is”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.).

Gelijkaardige incidenten kwamen vaker voor in 2016 en 2017. Zo werden er in het verleden al verschillende waarschuwingsschoten afgevuurd omdat de Iraanse schepen te dichtbij kwamen. De laatste twee jaren vonden er echter minder van dergelijke confrontaties voor.

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten liepen dit jaar hoog op nadat Qassem Soleimani – het hoofd van de Quds-brigade – werd gedood door een Amerikaanse drone. Eerder deze maand zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dat aan Iran gelieerde milities vergeldingsaanvallen tegen Amerikaanse doelen in Irak planden.