Nederland is al langer het mikpunt van binnen- en buitenlandse kritiek. Zo zou Nederland aanvankelijk ‘te laks’ zijn omgegaan met het virus. Ook het gebrek aan tests valt onder zwaar vuur. Nu blijkt dat Nederland een ernstig intensieve zorgtekort heeft. Meer dan 2.400 bedden op de intensieve zorg zijn niet mogelijk.

Tegen de 15.000 mensen zijn positief getest op corona in Nederland. Hiervan zijn 1.339 mensen overleden. Tegen de 6.000 mensen liggen op het moment in het ziekenhuis. De intensieve zorgcapaciteit is inmiddels opgekrikt naar 2.100. 500 van deze bedden blijven geserveerd voor niet-coronapatiënten.

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Grens aan de capaciteit

Het doel is om het aantal intensieve zorg-bedden naar de 2.400 te krijgen. Vanuit de politiek klinken echter al stemmen dat 2.400 te weinig is. Volgens beroepsverenigingsvoorzitter van de verpleegkunde Gerton Heyne is dit niet zo makkelijk. “Er wordt nu maximaal ingezet om die 2.400 mogelijk te maken. De indruk wekken dat dat nog meer kan worden is een verkeerd signaal,” zo stelt hij.

Het gaat niet alleen om het aantal bedden dat gerealiseerd moet worden. Het gaat tevens om het aantal mensen dat de zorg kan geven. Er bevinden zich simpelweg niet genoeg intensieve zorgverpleegkundigen in het land om meer dan 2.400 bedden aan te kunnen. Het is daarom ook goed mogelijk dat Nederland binnenkort de capaciteit gaat overschrijden. In dit geval zullen er mensen die intensieve zorg nodig hebben, niet geholpen kunnen worden.

Ter vergelijking

Nederland heeft per inwoner een veel lager aantal intensieve zorg-bedden per inwoner dan België. Zo had voor de crisis België 9000 bedden voor 11 miljoen inwoners. Nederland had daarentegen slechts 1150 bedden voor 17 miljoen inwoners. Twee redenen spelen hierbij de doorslaggevende rol. In de eerste plaats worden mensen in Nederland korter in het ziekenhuis gehouden. Hierdoor is een minder grote capaciteit nodig. In de tweede plaats gaat het om geld. Het Nederlandse kabinet wil dat de zorg niet te duur wordt.