De Vlaamse liberalen hebben tegen uiterlijk 31 mei een nieuwe voorzitter. Dat besliste het partijbureau maandag en zo bericht onder andere Het Laatste Nieuws. De voorzittersverkiezingen werden uitgesteld omwille van het coronavirus.

Aanvankelijk waren de interne verkiezingen bij Open Vld voorzien in maart en zouden ze een rol gespeeld hebben in de federale regeringsvorming. Het coronavirus stak daar echter een stokje voor. De partij besliste om de verkiezingen met twee maanden uit te stellen. Zo blijft huidig voorzitter Gwendolyn Rutten nog wat langer in het zadel. Intern kreeg die beslissing veel kritiek, onder meer van de jongerenafdeling en kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert. De stemming zou immers grotendeels digitaal kunnen verlopen of via stembrieven.

Uiterlijk 31 mei nieuwe voorzitter

Maandag besliste het partijbureau dat de interne verkiezingen zullen plaatsvinden tussen 22 en 31 mei. Kandidaten zijn nog steeds Oostends burgemeester Bart Tommelein, Kamerfractieleider Egbert Lachaert, Vlaams parlementslid Els Ampe en outsider Stefaan Nuytten.

Leden die niet digitaal kunnen stemmen, zullen per brief of telefonisch hun stem kunnen uitbrengen. De eerste ronde, die wellicht geen duidelijke winnaar zal opleveren, moet plaatsvinden op 22 mei. De tweede beslissende ronde zal uiterlijk op 31 mei plaatsvinden.

Lees ook:

Voorzittersverkiezing Open Vld met twee maanden uitgesteld