“De Paasweek zal een beslissende week voor ons worden,” zo laat Bondskanselier Kurz weten in een persconferentie. Volgens hem kunnen de regels mogelijk na Pasen al versoepeld worden in Oostenrijk, maar hangt het af van de mensen zelf. Als mensen zich aan de regels houden, dan zien de mensen dit terug in minder restricties. Niet alleen winkels, maar ook kappers en horeca gaan dan mogelijk weer open.

In de persconferentie noemt Kurz de situatie in andere landen ‘dramatisch’. Vooral de situatie in Italië, waar reeds 15.000 mensen zijn overleden, betreurt hij. In Oostenrijk is de pandemie in vergelijking beperkt gebleven. Oostenrijk ondernam al in een vroeg stadium actie en trof strenge maatregelen. Sinds afgelopen week is het ook verplicht om een mondkapje te dragen in supermarkten.

(Artikel gaat verder onder de video)

‘Een ambitieus plan’

In Oostenrijk is “het ergste vermeden,” aldus Kurz. Omdat Oostenrijk zo snel en streng handelde, kan Oostenrijk ook weer eerder de regels versoepelen. Hiervoor is het echter wel nodig dat iedereen zich aan de regels houdt, volgens Kurz. De Paasweek zal een beslissende week worden.

Indien alles gaat zoals gehoopt, gaan kleine winkels en parken weer open na Pasen. Begin mei volgen kappers en grotere winkels. Horeca mag open halverwege mei en de evenementen gaan mogelijk weer van start in juni. Wel blijven de regels gelden die voor een winkelbezoek bestaan. Dat betekent: niet te veel mensen en verplicht een mondmasker dragen. Ook komt er een mondmaskerverplichting voor het openbaar vervoer.

De Bondskanselier hoopt met een goed gevoel te kunnen terugkijken op de maatregelen die de overheid heeft genomen. Hij hoopt te kunnen zeggen dat door de maatregelen mensenlevens gespaard zijn gebleven. Het lage aantal besmettingen komt door de strenge maatregelen. Als mensen zich niet aan de regels houden, dan ‘vergooit’ Oostenrijk wat het bereikt heeft, aldus Kurz.